Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Πορτοκολόκασον
Ένας ξεχασμένος κόνδυλος, το γνωστό στους παλιούς γέρελμασιν, γλυκοκολάσον ή πορτοκολόκασον επανακτά τη δόξα του στα τραπέζια των καλοφαγάδων.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Hλίανθος ο Kονδυλόριζος
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
το πορτοκολόκασον πήρε το όνομα του από τον άλλο δημοφιλή κόνδυλο της Κύπρου το κολοκάσι. Ϊσως εςπιδή το πορτοκολόκασον είναι σαφώς μικρότερο γι’ αυτό και χρησιμοποίησαν ως πρώτο συνθετικό το πορτί (πορδή) και ίσως επειδή η κατανάλωση του προκαλεί δημιουργία αερίων στα έντερα. Ονομάζεται και γλυκοκολόκασον επειδή έχει γλυκιά γεύση
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακός κήπος
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι κόνδυλοι του ηλίανθου (Helianthus Tuberosus, Hλίανθος ο Kονδυλόριζος) αποτελούν ιδανική τροφή για όλους αλλά ιδιαίτερα για τους διαβητικούς επειδή δεν περιέχουν άμυλο. Οι υδατάνθρακες τους είναι υπό την μορφή ενός πολυσακχαρίτη της ινουλίνης (καμία σχέση με ινσουλίνη), η οποία έχει προβιοτικές ιδιότητες. Δεν χωνεύεται εύκολα από κάποιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργεί φουσκώματα και «κακό» αέρα. Στην Κύπρο είναι γνωστό ως πορτοκολόκασο, γλυκοκολόκασο ή έρελμασιν από το τουρκικό yelermasin.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Λευκωσίας, Λευκωσία, 2011
Ερευνητής / Καταχωρητής
Φλωρεντία Κυθραιώτου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Κολοκασούδιν, γλυκοκολόκασον
Ο κόνδυλος του ηλιανθούς φυτού Helianthus tuberosus
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής