Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
αρκατένα,τα
Η παρασκευή του αρκάτη, δηλαδή του προζυμιού από ρεβίθι, αποτελεί πολύωρη διαδικασία με πολλά στάδια. Απαραίτητη είναι η ψηλή θερμοκρασία. Παλαιότερα, τα αρκατένα γίνονταν τον Δεκαπενταύγουστο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για τα εφτάζυμα. Είναι ένα ξεχωριστό είδος κουλουριών, που ζυμώνονται με προζύμι από αφρό ρεβιθιών. Τα βρίσκουμε σε χωριά των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. Αντιστοιχούν στα «εφτάζυμα» που συναντούμε σε άλλες περιοχές του Ελληνισμού, όπως στη Μ. Ασία, τα Δωδεκάνησα και τα Τρίκαλα (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 284).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τον αρκάτη: 1-1½ φλιτζάνι ρεβίθια (σπαστά και καλόψητα) αρωματικά: 2 φύλλα δάφνης (ξηρή), 2 γαρύφαλα, 2 μικρά ξυλαράκια κανέλας, 2 μικρά κομματάκια ζιζίμπριν (πιο μικρά από το νύχι) 6-7 φλιτζάνια αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο) νερό ζεστό Για τη ζύμη: 2 κιλά αλεύρι χωριάτικο και 2 κιλά φαρίνα 1 κ.γ. κοφτό αλάτι αρωματικά κοπανισμένα: 1 κ.γ. κοφτό κανέλα, μαστίχα (κοπανισμένη με λίγο αλεύρι), μέχλεπι, ζιζίμπριν (ίσως και λίγο μοσχοκάρυδο) νερό για ζύμωμα σουσάμι (περίπου 2 φλιτζάνια) για τα κουλούρια σιρόπι (από νερό και ζάχαρη) για το άλειμμα των κουλουριών Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια ζάχαρη 1½ φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμασία του αρκάτη: Μοιράζουμε τα ρεβίθια και τα τοποθετούμε σε δυο μπουκάλια (ενός λίτρου) με σχετικά μεγάλο στόμιο, ώστε να διευκολύνεται η αφαίρεση του αφρού. Ζεσταίνουμε νερό (ούτε χλιαρό, αλλά ούτε και πολύ κοχλαστό). Πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αρωματικά. Μοιράζουμε το νερό στα δυο μπουκάλια (μαζί και τα αρωματικά), τόσο ώστε να καλύπτει μέχρι 3 δάχτυλα περίπου κάτω από το στόμιο. Κλείνουμε τα μπουκάλια με τα πώματά τους, τα τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και τα σκεπάζουμε με ζεστά υφάσματα. Ελέγχουμε μετά από 2½ περίπου ώρες τα δοχεία και όταν σχηματιστεί αφρός που να φτάνει το στόμιο του μπουκαλιού, τον αφαιρούμε προσεκτικά (να είναι πηκτουλός και να μην παίρνουμε μαζί νερό). Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να πάρει και 8 ώρες για να σχηματιστεί ο πρώτος αρκάτης (αφρός). Ο αρκάτης, όπως αφαιρείται, μεταφέρεται σε μια λεκανίτσα στην οποία βρίσκεται αλεύρι (σχεδόν 1 φλιτζάνι) ανακατεμένο με κουτάλι με νερό ζεστό, (όχι καυτό) τόσο ώστε να έχει μορφή χυλού. Όταν μεταφέρουμε όλο τον αφρό, καλύπτουμε με λίγο αλεύρι και ακολούθως με ζεστά υφάσματα. Στα δοχεία με τα ρεβίθια προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό - να υπάρχει πάντοτε απόσταση από το στόμιο - τα κλείνουμε με τα πώματά τους, σκεπάζουμε με ζεστά ρούχα, ελέγχουμε μετά 1-2 ώρες και, όταν σχηματιστεί αρκάτης, επαναλαμβάνονται όσα αναφέραμε προηγουμένως. Στη λεκανίτσα προσθέτουμε κάθε φορά και λίγο αλεύρι, το ζεστό νερό κ.λπ. Η διαδικασία αυτή αφαίρεσης αρκάτη κ.λπ. επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Ο αρκάτης που έχει ρόλο «προζυμιού», μετά το τελευταίο ανακάτεμα θα μείνει καλυμμένος με ζεστά υφάσματα και σε ζεστό μέρος για 2½ - 3 ώρες. Μετά ακολουθεί το «ανατζ̆ίνισμα» του αρκάτη, δηλαδή σε μια λεκανίτσα τοποθετούμε το αλεύρι που περίσσεψε, κάπου 4-5 φλιτζάνια, το οποίο ανακατεύουμε με 3½ περίπου φλιτζάνια ζεστό νερό (πάντοτε με κουτάλι), μαζί με τον αρκάτην. Σκεπάζουμε με υφάσματα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1½ - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο το προζύμι. Ετοιμασία της ζύμης: Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι (χωριάτικο και φαρίνα), το αλάτι, τα αρωματικά και αναμειγνύουμε. Προσθέτουμε μέσα τον αρκάτην και σταδιακά ρίχνουμε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε ώστε να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα κουλούρια, τις παννυσ̆ίδες κ.λπ., τυλίγουμε με σουσάμι, τα σκεπάζουμε με ζεστά υφάσματα και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν (περίπου δύο ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία που υπάρχει). Στο μεταξύ ετοιμάζουμε σιρόπι και αλείφουμε τα αρκατένα πριν μπουν στο φούρνο. Ψήνουμε σε φούρνο για 50-60 λεπτά. Αν πρόκειται να γίνουν παξιμάδια, όταν ψηθούν τα αρκατένα και βγούν από τον φούρνο, αφού κρυώσουν, τα ξαναφουρνίζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 49-51).
Μέθοδος Μαγειρέματος
ψήσιμο σε φούρνο
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Την παλιά εποχή, τα αρκατένα γίνονταν πάντα τον Δεκαπενταύγουστο (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 285-286).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τα αρκατένα, βλ. και αντίστοιχο λήμμα στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Αρκατένα, συσκευασμένα και έτοιμα για πώληση σε πανηγύρι» (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
προζύμι,το
Στα παλιά χρόνια το προζύμι ζυμωνόταν μέσα στην ξύλινη βούρναν και φυλασσόταν σε ειδικό πιθάρι, το οποίο περιείχε αλεύρι.
Ρεβίθια με ζυμαρικά
Φαγητό που συνδυάζει δημιουργικά όσπρια και ζυμαρικά, με πλούσια αρώματα από την προσθήκη μαϊντανού, ρίγανης και δεντρολίβανου.
Ρεβίθια με σπανάxι
Φαγητό γιαχνί. Τα ρεβίθια και το σπανάχι ψήνονται μαζί με κρεμμύδι σε χυμό ντομάτας, ενώ στη συνταγή μπορεί να προστεθούν επίσης καρότα ή και πατάτες.
Ρεβίθια σούπα
Στη σούπα αυτή κυριαρχεί ο γευστικός συνδυασμός των ρεβιθιών με το ταχίνι.
Ρεβίθια στο φούρνο
Τα ρεβίθια ψήνονται σε σάλτσα ντομάτας μαζί με κρεμμύδι, διάφορα αρωματικά και ελαιόλαδο.
Ρεβιθοκεφτέδες (φελάφελ)
Νηστίσιμοι κεφτέδες με άρωμα Ανατολής. Σερβίρονται με ταχίνι και μαϊντανό ή πράσινη σαλάτα.
Φαΐν των αγγειοπλαστών
Στο μετόχι της Αγίας Βαρβάρας της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, οι μοναχοί προσφέρουν στο εκκλησίασμα το φαγητό αυτό.
Χούμοι
Χυλός από λιωμένα ρεβίθια αναμεμειγμένα με ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και λιωμένο σκόρδο. Το ανατολίτικο αυτό πιάτο σερβίρεται ως ορεκτικό.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία.
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αρκατένα,τα
Ξεχωριστό είδος κουλουριών που ζυμώνονται με προζύμι από ρεβίθια. Για να πετύχει ο αρκάτης, δηλαδή το προζύμι για τα αρκατένα, πρέπει τα ρεβίθια να είναι καλόψητα.
Είδη ψωμιών τον 19ον αι. (Ψωμιά, ποξαμάτια, γλυσταριές, τα αρκατένα, τριμυθόπιττες, παννυχίδες)
Mας έτυχε να φτάσουμε σ’ ένα χωριό πολύ αργά τη νύχτα, απρόοπτα και πεινασμένοι, και να υποδεχτούν πολύ φιλόξενα αλλά να μην υπάρχει τίποτα στο σπίτι, ούτε ένα κομμάτι ψωμί, ούτε καν λίγο αλεύρι. Tότε έμπαινε σε ενέργεια το χειρομύλι. Kαι τι ευχαρίστηση νιώθαμε, όταν οι γυναίκες μας έφερναν τα ψωμιά από το αλεύρι του χειρομύλου, που τα τρώγαμε ζεστά αλείφοντάς τα με βούτυρο ... Ohnefalsch-Richter (1900, σελ.96)
κου(δ)αμές,ο
Τα στραγάλια.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής