Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Μαρμελάδα χρυσόμηλο
"Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χρυσόμηλα από τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να ψηθούν. Όταν μαλακώσουν πολύ τα βάζουμε στο μίξερ να γίνουν πολτός." (Σωτήρα Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μαρμελάδα βερίκοκο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό χρυσόμηλα Ζάχαρη 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ 1 κιλό χρυσόμηλα 1 κιλό ζάχαρη ½ ποτήρι νερό
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Πλένουμε τα χρυσόμηλα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Μετρούμε ίση ποσότητα πολτού και ζάχαρης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Τα 5 τελευταία λέπτα πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα για 2-3 λεπτά και τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση. Όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. (ΥΓΦΠΠ 2009,27) Εκδοχή Β΄ Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χρυσόμηλα από τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να ψηθούν. Όταν μαλακώσουν πολύ τα βάζουμε στο μίξερ να γίνουν πολτός. Στην συνέχεια για κάθε ποτήρι πολτό, βάζουμε και ένα ποτήρι ζάχαρη. Τα τοποθετούμε στη φωτιά και περιμένουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. (Σωτήρα Ελευθερίου, 45 ετών, Κυπερούντα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με ζάχαρη.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Σωτήρα Ελευθερίου, 45 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Γλυκό χρυσόμηλο
"..βάζουμε το χρυσόμηλο σε πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τη βανίλια και μια κουταλιά λεμόνι και τα αφήνουμε ακόμη ένα λεπτό." (Μελανθια Χαρίτου, Κυπερούντα)
Κομπόστο χρυσόμηλο
"Πλένουμε τα χρυσόμηλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Ετοιμάζουμε τη λεμονάδα (1 κουτάλι λεμόνι και 1 ποτήρι νερό). Βάζουμε μέσα τα χρυσόμηλα για να μη μαυρίσουν, μέχρι να τελειώσει το γλυκό." (Κυπερούντα)
Μαρμελάδα ακτινίδιο
Συνταγή για μαρμελάδα από ένα ιδιαίτερο, γλυκόξινο φρούτο, που άρχισε να καταναλώνεται στην Κύπρο τα νεότερα χρόνια.
Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Το δαμάσκηνο ή η πουρνέλλα, όπως αποκαλείται στην Κύπρο, είναι ένα γλυκό καλοκαιρινό φρούτο, κατάλληλο για την παρασκευή μαρμελάδας αλλά και χυμού.
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Για την παρασκευή της μαρμελάδας χρησιμοποιείται ποικιλία φρούτων: πορτοκάλι, νεράτζι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι και λεμόνι.
Μαρμελάδα κυδώνι
Βάζουμε τις φλούδες μέσα σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βάζουμε στη φωτιά να ψηθούν. Όταν κατεβάσουν τον χυμό τους, τις περνούμε από το σουρωτήρι. Ανάλογα με το χυμό βάζουμε ίση ποσότητα ζάχαρης." (Σωτήρα Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα μαραπέλλα
"Για κάθε ποτήρι πολτού βάζουμε 1 ποτήρι ζάχαρη. Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε καλά συνεχώς μέχρι η μαρμελάδα να αρχίζει να πήζει." (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα μόσφιλο
"Παίρνουμε τα μόσφιλα, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε βαθουλή κατσαρόλα με μπόλικο νερό να κοχλάσουν και να μαλακώσουν. Μετά τα στραγγίζουμε και παίρνουμε μόνο το ζουμί..." (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα ροδάκινο
"Παίρνουμε τα ροδάκινα (ή και γιαρμάδες), τα πλένουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μισό ποτήρι νερό. Αφού βράσουν για δέκα λεπτά, προσθέτουμε και τη ζάχαρη. (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα σύκο
"Πλένουμε, καθαρίζουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με τη ζάχαρη. Πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν μια μάζα. " (Σωτήρα Κυριάκου, Κυπερούντα)
Μαρμελάδα φράουλα
Από τα πλέον αγαπημένα είδη μαρμελάδας.
Τυρένιες μπουκιές, γλυκιές
Γνωστά υλικά της κυπριακής κουζίνας, όπως η αναρή (μυζήθρα), τα αποξηραμένα φρούτα και τα αμύγδαλα, συνδυάζονται σε μία πρωτότυπη μαγειρική σύλληψη, με μοντέρνο τρόπο παρασκευής και παρουσίασης.
Χυμοί φρούτων
Χρησιμοποιείται ο χυμός πορτοκαλιού, μανταρινιού, σταφυλιού ή άλλου φρούτου, μαζί με λίγη ζάχαρη. Η ζάχαρη που προστίθεται έχει σκοπό να διατηρήσει το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του χυμού.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κούρρη Π. και Λαζάρου Σ. (επιμ.) (2007), Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα (αδημοσίευτα στοιχεία).
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009), Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής