Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Γλυκό κιτρομηλάκι πράσινο
Είδος γλυκού του κουταλιού με πολύ έντονο άρωμα, γλυκόπικρη γεύση και χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.
Η συνταγή του είναι η ίδια με αυτή για το γλυκό λεμονάκι πράσινο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού νερατζάκι πράσινο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 50 κιτρομηλάκια 2 1/2 κιλά ζάχαρη 2 1/2 ποτήρια νερό 2 1/2 κουταλιές χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ 50 κιτρομηλάκια 2 κιλά ζάχαρη 2 κουταλιές λεμόνι Γαρίφαλα Βανίλια
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Βγάζουμε από τα κιτρομηλάκια τους σπόρους και τις μεμβράνες με το ειδικό εργαλείο και τα ξεπλένουμε. Τα βράζουμε για πέντε λεπτά και αλλάζουμε το νερό τους με κρύο. Την ίδια μέρα αλλάζουμε το νερό τους ακόμα 2 φορές χωρίς να τα ξαναβράσουμε. Την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Την τρίτη μέρα βράζουμε τα κιτρομηλάκια και περιμένουμε να μαλακώσει η φλούδα τους. Όταν κρυώσουν, ξύνουμε τη φλούδα τους ελαφρά με ένα μαχαίρι για να καθαριστούν. Την τέταρτη μέρα βράζουμε τα κιτρομηλάκια για να ψηθούν κανονικά. Τα τρυπούμε με τη βελόνα και όταν πέφτουν εύκολα είναι έτοιμα. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και τους ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράζουμε ύστερα το γλυκό, περίπου 10 λεπτά για να πάρει το πρώτο "κατάστημα". Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι κανονικά. Λίγο πριν δέσει το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις. Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για 3 λεπτά. (ΥΓΦΠΠ 2009, 13) Εκδοχή Β΄ Βάζουμε νερό με ένα απορρυπαντικό (ΣΙΒΑ) στη φωτιά να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τα νεραντζάκια και τα αφήνουμε να βράσουν το νερό μέχρι που να μαλακώσει η φλούδα και να φύγει με το τρίψιμο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε την φλούδα τρίβοντάς την. Με ειδικό εργαλείο καθαρίζουμε μέσα τους σπόρους. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό. Τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν. Τ' αφήνουμε στο νερό μέχρι το πρωί. Χύνουμε το νερό και βάζουμε κρύο νερό να τα σκεπάσει. Τ' αφήνουμε να φουσκώσουν 5-6 μέρες. Αλλάζουμε το νερό 1-2 φορες την ημέρα. Τα βάζουμε στη φωτιά και όταν βράσουν χύνουμε το νερό και βάζουμε κρύο. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές, για να μην έχουν πικρή γεύση. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να ψηθούν πολύ καλά. Η επιτυχία τους οφείλεται στο καλό ψήσιμο. Τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα και τους ρίχνουμε ζάχαρη, 1 φλιτζανάκι νερό και το λεμόνι. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη ένα βράδυ. Τα βάζουμε στη φωτιά να καταστηθούν. Τα κατεβάζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την άλλη μέρα. Το ξαναβάζουμε να καταστηθεί και όταν κρυώσει το βάζουμε σε μπουκάλια. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και το γλυκό λεμονάκι. (Χαραλάμπους 2006, 302 -303).
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με ζάχαρη.
Σχόλια Συνταγής
Μπορούμε, αν θέλουμε, να καθαρίσουμε τα κιτρομηλάκια κανονικά με ένα μαχαίρι από την αρχή, χωρίς να χρειαστεί να ξύσουμε τη φλούδα τους (ΥΓΦΠΠ 2009, 13).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται και το γλυκό λεμονάκι (πράσινο). (Χαραλάμπους 2006, 203-204. ΥΓΦΠΠ 2009, 14).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Χαραλάμπους, Π. (2006). Επτακώμη: από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, Λάρνακα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Γλυκό αχλάδι
"Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια χωρίς να κόψουμε το κοτσανάκι τους. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε τα αχλάδια στο σιρόπι και τα γυρίζουμε δύο φορές." (Ελευθερία Βαλανίδου, Αγρίδια)
Γλυκό κιτρόμηλο
"Όταν δήννει κόμπο το σιρόπι πάνω στο κουτάλι είναι έτοιμο. Αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες και το βάζω σε γυάλινα δοχεία κλειστά." (Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού)
Γλυκό κκεράζι
Για την αφαίρεση των κουκουτσιών χρησιμοποιούνται σήμερα ειδικά εργαλεία. Παλαιότερα, οι γυναίκες μεταχειρίζονταν για τον ίδιο σκοπό μεταλλικά τσιμπιδάκια των μαλλιών.
Γλυκό κολοκούι
Το γλυκό αυτό έχει συνήθως το χαρακτηριστικό σχήμα σούστας (ελατηρίου), που δημιουργείται με τη χρήση ειδικού εργαλείου κατά το κόψιμο του κολοκυθιού.
Γλυκό κυδώνι
"Καθαρίζεις τα κυδώνια με το μαχαίρι. Καθαρίζεις τη φλούδα και τα κουκούτσια για να μεν μείνει σκληρό τζιαι να μεν τρώεται. Σε μια λεκάνη βάλλεις νερό και λεμόνι και τα βάζεις μέσα για να μην μαυροκοκκινήσουν, να μείνουν άσπρα." (Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού)
Γλυκό περγαμόντ
"Τυλίγουμε τα κομμάτια της φλούδας σε ρολό και τα δένουμε με κλωστή ή τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε σε νερό για 3-4 μέρες και τα βράζουμε μια φορά τη μέρα αλλάζοντάς τους το νερό." (Αγνή Ελευθέριου, Κυπερούντα)
Καππαμάς αγιομεμνήτικος
Στην τοπική αυτή εκδοχή του καππαμά χρησιμοποιείται αρνίσιο κρέας και χυμός από κιτρόμηλα (νεράντζια). Το πιάτο συνηθιζόταν στους γάμους, καθώς επίσης και στο τραπέζι των κυριοτέρων γιορτών, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Κιτρομηλάδα
Ποτό αντίστοιχο της λεμονάδας και της πορτοκαλάδας, αλλά από κιτρόμηλο. Ο συμπυκνωμένος χυμός διαλύεται με νερό, και το δροσιστικό ποτό που προκύπτει έχει το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα του κιτρόμηλου.
Λαψάνες με κιτρόμηλο
"Ρίχνουμε τις λαψάνες μέσα στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι και τις ανακατεύουμε να τσιγαριστούν κι αυτές, μέχρι να πιούν όλο το νερό τους. Ρίχνουμε τον χυμό του κιτρομήλου στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ψήνουμε τις λαψάνες μέχρι να πιουν όλο το χυμό τους." (Μαρία Ιωαννίδου, Ριζοκάρπασο)
Χυμός λεμονιού
Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται πολύ στα φαγητά. Κατά την εποχή παραγωγής λεμονιών, λοιπόν, συνηθίζεται η παρασκευή χυμού που φυλάγεται ως απόθεμα του νοικοκυριού, για περιόδους του έτους που δεν υπάρχουν φρέσκα λεμόνια.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009), Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Χαραλάμπους, Π. (2006). Επτακώμη: από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, Λάρνακα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Γλυκά του κουταλιού
Παραδοσιακό κεραστικό για όλες τις περιπτώσεις στην Κύπρο.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής