Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Γλυκό παττίχα
Εποχικής παρασκευής γλυκό του κουταλιού. Παρασκευάζεται το καλοκαίρι από τη φλούδα ενός ιδιαίτερα αγαπημένου, δροσιστικού φρούτου της εποχής.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού καρπούζι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό χοντρή φλούδα καρπουζιού 2 κιλά ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1/2 ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) Βανίλια ή κιούλι (αρμπαρόριζα) 2 κουταλιές χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ 20 κομμάτια φλούδες καρπουζιού ½ κιλό ζάχαρη Βανίλια Λίγο λεμόνι Λίγο ασβέστη Εκδοχή Γ΄ 1 κιλό περίπου φλούδα καρπουζιού χοντρή (30-40 κομμάτια) 2 κιλά ζάχαρη 1 ποτ. ασβέστη 1 φλιτζάνι λεμόνι 2 φακελάκια βανίλια
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Καθαρίζουμε λεπτά την πράσινη φλούδα και αφαιρούμε καλά την κόκκινη ψίχα από μέσα ώστε να μείνει μόνο το άσπρο μέρος. Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια. Διαλύουμε τον ασβέστη σε λεκάνη με νερό όσο που να καλύπττει τις φλούδες και τις αφήνουμε για 4-5 ώρες. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Αλλάζουμε το νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθούν. Ρίχνουμε τις φλούδες σε παγωμένο νερό με το χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για 2 ώρες, για να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνοντας από πάνω τη ζάχαρη και το νερό για να κατεβάσουν το ζουμί τους. Τις αφήνουμε για 3-4 ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά περίπου και το αφήνουμε για την επόμενη μέρα. Βράζουμε το γλυκό μαζί με το κιούλι και το αφήνουμε να δέσει καλά. Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις. Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για 3 λεπτά. (ΥΓΦΠΠ 2009, 12) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε τα κομμάτια έτσι ώστε να μείνει μόνο το άσπρο από το καρπούζι. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με ασβέστη και τα αφήνουμε για μια ώρα. Τα πλένουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε μέχρι να ψηθούν. Όταν ψηθούν, αφαιρούμε το νερό και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη. Αφήνουμε 2-3 ώρες για να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε το γλυκό στη φωτιά μέχρι να καταστηθεί και ταυτόχρονα προσθέτουμε το λεμόνι και τη βανίλια. (Ελευθερία Βαλανίδου, 48 ετών, Αγρίδια) Εκδοχή Γ΄ Καθαρίζουμε λεπτά την πράσινη φλούδα και κόβουμε τη φλούδα σε τετράγωνα κομμάτια ή καποιο άλλο σχήμα που επιθυμούμε. Πλένουμε καλά τις φλούδες και τις σκεπάζουμε με νερό. Ρίχνουμε μέσα το λεμόνι. Τις αφήνουμε από μισή έως μια ώρα στη λεμονάδα. Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε πάνω τους τη ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι νερό και μια κουταλιά λεμόνι. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη για 5-6 ώρες. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να καταστηθεί. Βγάζουμε τον αφρό όταν είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τη βανίλια και ακόμη ένα κουτάλι λεμόνι. Σερβίρεται παγωμένο. (Χαραλάμπους 2006, 303)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Χαραλάμπους, Π. (2006). Επτακώμη: από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, Λάρνακα. Προφορική μαρτυρία: Ελευθερία Βαλανίδου, 48 ετών, Αγρίδια (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Γλυκό αχλάδι
"Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια χωρίς να κόψουμε το κοτσανάκι τους. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε τα αχλάδια στο σιρόπι και τα γυρίζουμε δύο φορές." (Ελευθερία Βαλανίδου, Αγρίδια)
Γλυκό κκεράζι
Για την αφαίρεση των κουκουτσιών χρησιμοποιούνται σήμερα ειδικά εργαλεία. Παλαιότερα, οι γυναίκες μεταχειρίζονταν για τον ίδιο σκοπό μεταλλικά τσιμπιδάκια των μαλλιών.
Γλυκό κολοκούι
Το γλυκό αυτό έχει συνήθως το χαρακτηριστικό σχήμα σούστας (ελατηρίου), που δημιουργείται με τη χρήση ειδικού εργαλείου κατά το κόψιμο του κολοκυθιού.
Γλυκό κυδώνι
"Καθαρίζεις τα κυδώνια με το μαχαίρι. Καθαρίζεις τη φλούδα και τα κουκούτσια για να μεν μείνει σκληρό τζιαι να μεν τρώεται. Σε μια λεκάνη βάλλεις νερό και λεμόνι και τα βάζεις μέσα για να μην μαυροκοκκινήσουν, να μείνουν άσπρα." (Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού)
Γλυκό περγαμόντ
"Τυλίγουμε τα κομμάτια της φλούδας σε ρολό και τα δένουμε με κλωστή ή τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε σε νερό για 3-4 μέρες και τα βράζουμε μια φορά τη μέρα αλλάζοντάς τους το νερό." (Αγνή Ελευθέριου, Κυπερούντα)
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κούρρη Π. και Λαζάρου Σ. (επιμ.) (2007), Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα (αδημοσίευτα στοιχεία).
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009), Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Χαραλάμπους, Π. (2006). Επτακώμη: από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, Λάρνακα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Γλυκά του κουταλιού
Παραδοσιακό κεραστικό για όλες τις περιπτώσεις στην Κύπρο.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής