Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
κατσούρα,η
"Κατσούραν έν' που κάμναμεν
στα κάρβουνα ψημένην,
στο λάδιν την βουττούσαμεν
με άλας αρτυμένην" (Λαζάρου 2004, 29).
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για φρυγανιά, τηγανισμένη ή βουτηγμένη σε ελαιόλαδο. Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει πως είναι τηγανισμένο ψωμί σε λίπος ή ελαιόλαδο και αρτυσμένο μα ζάχαρη (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κατσούρα, 55).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < κατσουρίζω (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κατσούρα,η, 196) Η Πέτρου-Ποιητού επισημαίνει πως το συγκεκριμένο έδεσμα πήρε το όνομά του από τον ήχο παρασκευής του (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κατσούρα, 55; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κατσούρα και καπύρα,η, 209). Ονομάζεται και καπύρα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κατσούρα,η, 196; Κυπρή 1989, λήμμα κατσούρα,η, 83; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κατσούρα και καπύρα,η, 209). Η λέξη σημαίνει και την προβατίνα με σγουρό - κατσαρό μαλλί (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κατσούρα,η, 196), αλλά και το ψητό στάχυ σιταριού (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κατσούρα,η, 196; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κατσούρα και καπύρα,η, 209).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Στον Κάμπο της Τσακκίστρας και στον Πεδουλά (ορεινά χωριά του Τροόδους) τηγάνιζαν το ψωμί σε ελαιόλαδο. Μετά το τηγάνισμα, το βουτούσαν σε έψημα. Στο χωριό Πολιτικό (που και παλαιότερα θεωρείτο ένα από τα ελαιοπαραγωγικά χωριά της Κύπρου), έφτιαχναν κατσούρες όταν παραλάμβαναν το φρέσκο ελαιόλαδο (Φθινόπωρο). Πρώτα έφτιαχαν με το ψωμί φρυγανιές πάνω στη νηστιά (κάρβουνα) και μετά βουτούσαν το φρυγανισμένο ψωμί στο φρέσκο ελαιόλαδο (Προφ. μαρτυρίες: Ελένη Γεωργίου, 85 ετών, Κάμπος της Τσακκίστρας - Λευκωσία; Ανθούλλα Αριστοδήμου, 72 ετών, Κάμπος της Τσακκίστρας - Λευκωσία; Ξενοφώντας Λαζάρου, 73 ετών, Πολιτικό - Λευκωσία; Μαρούλα Οικονομίδου, 86 ετών, Πεδουλάς - Λευκωσία)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Λαζάρου Ξ. (2004), Της Κύπρου τα τσιαττίσματα τζιαι του χωρκού μαντάτα, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρίες: Ελένη Γεωργίου, 85 ετών, Κάμπος της Τσακκίστρας - Λευκωσία Ανθούλλα Αριστοδήμου, 72 ετών, Κάμπος της Τσακκίστρας - Λευκωσία Ξενοφώντας Λαζάρου, 73 ετών, Πολιτικό - Λευκωσία Μαρούλα Οικονομίδου, 86 ετών, Πεδουλάς - Λευκωσία Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου, Οκτώβρης 2010.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Βαφτό
Το χοιρινό λίπος έλιωνε πάνω στο ψωμί σαν βούτυρο, φτιάχνοντας ένα μοναδικό μεζέ. Συνταγή από την Μαραθάσα.
Κατσούρες
Παλιά αποτελούσαν ένα από τα γεύματα της ημέρας, το οποίο συνόδευαν με ελιές και χαλλούμι.
Κατσούρες, το γλυκό των φτωχών, με φρουτοσαλάτα
Οι κατσούρες με ζάχαρη αποτελούσαν διαδεδομένο έδεσμα της περιόδου της Αγγλοκρατίας. Ήταν εύκολο στην παρασκευή αλλά και φτηνό, γι' αυτό και αποκαλείται γλυκό των φτωχών. Στη συγκεκριμένη συνταγή παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη παραλλαγή του, αφού συνοδεύεται από φρουτοσαλάτα.
Κατσούρες με έψημα
Συνταγή από τη Μαραθάσα. Στην παραλλαγή αυτή των κατσούρων χρησιμοποιείται προζυμένιο ψωμί μαζί με έψημα, το οποίο απαντάται σε πολλά παραδοσιακά γλυκά της περιοχής.
Κουνέλι αμιαντίτικο
Το συγκεκριμένο φαγητό ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην κοινότητα του Αμιάντου, αλλά ήταν άγνωστο στην πόλη της Λεμεσού. Ξεχωρίζει για τα πλούσια αρώματα, και τον προσεγμένο τρόπο παρασκευής και παρουσίασής του.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία.
Λαζάρου Ξ. (2004), Της Κύπρου τα τσιαττίσματα τζιαι του χωρκού μαντάτα, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
καπύρα,η
Η φρυγανιά / Το ψητό γουρουνόπουλο.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής