Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Αγρέλια με τ' αυγά
Παραδοσιακός κυπριακός μεζές που σερβίρεται κυρίως ως ορεκτικό.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Άγρια σπαράγγια με αυγά, τηγανητά.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 δέσμη αγρέλια 2-3 αυγά 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο Εκδοχή Β΄και Γ΄ 1 δέσμη αγρέλια 3-4 αυγά ½ φλιντζάνι του καφέ ελαιόλαδο Λίγο αλάτι Εκδοχή Δ΄ (για 4 άτομα) Αγρέλια άγρια (σπαράγγια) 4 αυγά Πιπέρι Αλάτι Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Πλένουμε τα αγρέλια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια, σαν κυλίνδρους. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσει. Αφού βράσει προσθέτουμε τα αγρέλια, το αλάτι και τα αφήνουμε μέχρι να ψηθούν. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν. Τα αφήνουμε περίπου 5-10 λεπτά και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. (Άννα Σεργίου, Κώμη Κεπήρ, Κερύνεια) Εκδοχή Β΄ Βάζουμε το λάδι στη φωτιά. Πλένουμε, κόβουμε τα αγρέλια και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε σιγά - σιγά να ψηθούν. Όταν είναι έτοιμα βάζουμε τα αυγά χτυπημένα με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να ψηθούν. (Παναγιώτα Δημητρίου, Κυπερούντα) Εκδοχή Γ΄ Κόβουμε το τραγανό μέρος από τα αγρέλια. Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κοχλαστό νερό να βράσουν για λίγο. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε μέχρι να στραγγίσουν. Βράζουμε λίγο ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε ελαφρά. Αφαιρούμε το περιττό λάδι και προσθέτουμε τα αυγά καλά κτυπημένα μαζί με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ψηθούν τα αυγά και τα σερβίρουμε ζεστά. (ΥΓΦΠΠ 2006, 8) Εκδοχή Δ΄ Αρχίζουμε πλένοντας τα αγρέλια πολύ καλά. Ακολούθως τα κόβουμε με το χέρι σε μικρά κομματάκια. Σ’ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα αγρέλια και αφήνουμε να τηγανιστούν. Στην συνέχεια συγκεντρώνουμε τα αυγά τα οποία ακολούθως θα προσθέσουμε στα αγρέλια μας. Τα αγρέλια δεν θέλουμε να τηγανιστούν πολύ απλά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να ψηθούν λίγο. Μετά τα γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Έτοιμα! Σερβίρουμε αμέσως, στύβοντας λίγο λεμονάκι για περισσότερη νοστιμιά. (http://asteromases.com/archives/3992)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
"Αυτή τη συνταγή την φτιάχναμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή τα αγρέλια βλαστούσαν την εποχή αυτή." Άννα Σεργίου, 67 ετών από την Κώμη Κεπήρ Κερύνειας Το πιάτο σερβίρεται ζεστό.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Σερβίρεται κυρίως ως ορεκτικό (ΥΓΦΠΠ 2006, 8).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Απόσπασμα συνέντευξης από την κα. Άννα Σεργίου, 67 ετών από την Κώμη Κεπήρ Κερύνειας: "Πόσο συχνά την φτιάχνεις τώρα; Μία φορά το μήνα. Πόσο συχνά την έφτιαχνες προηγουμένως; Στην μικρή μου ηλικία, όταν ζούσαμε στην Κώμη Κεπήρ, την κάναμε πιο συχνά, ίσως και μία φορά την εβδομάδα. Αυτή η συχνότητα έχει αλλάξει επειδή παλιά φύτρωναν περισσότερο."
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορικές μαρτυρίες: 1. Άννα Σεργίου , 67 ετών από την Κώμη Κεπήρ, Κερύνειας. Καταγραφή: Χριστιάνα Χριστοφή, Οκτώβρης 2010. Επιμ. Στάλω Λαζάρου. 2. Παναγιώτα Δημητρίου, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου. Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία). Διαδικτυακή πηγή: http://asteromases.com/archives/3992
Ερευνητής / Καταχωρητής
Χριστιάνα Χριστοφή, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Τίτλος
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τα Αγρέλια με τ' αυγά (Τσιάκλα, 2011)
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
μεζές,ο - μεζελλίκκιν - μεζεκλίκκιν,το
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
αβκά βαβατσινιάτικα,τα
Η συνταγή προέρχεται από τη Βαβατσινιά της ορεινής επαρχίας Λάρνακας και αποτελούσε αγαπημένο φαγητό της περιοχής.
αβκά ξιδάτα,τα
Τα αβγά ξιδάτα σερβίρονται συνήθως ως ορεκτικό.
αβκά στον φούρνο,τα
Εύκολος και υγιεινός τρόπος μαγειρέματος των αβγών. Μετά το αλάτισμα, ακολουθεί το ψήσιμο στον φούρνο.
αβκά τηανητά με χαλλούμιν,τα
Είδος ομελέτας με τυρί. Κατά προτίμηση τρώγεται με λεμόνι, για καλύτερη γεύση.
Αγκινάρες με αυγά
Εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό είδος ομελέτας. Σερβίρεται και ως ορεκτικό.
Κολοκούθκια με αυγά
Εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό γεύμα που μπορούσε να ετοιμαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την οικοδέσποινα, όταν είχε καλεσμένους. Η συνταγή προέρχεται από τον Πάνω Αμίαντο, φτιάχνεται όμως παγκύπρια.
Κουνέλι αυγοξιθκιά
Παραλλαγή της ξιθκιάς (στιφάδου), στην οποία μαζί με το ξίδι προστίθενται στο κρέας και χτυπημένα αυγά. Η συνταγή προέρχεται από τον Κάτω Μύλο της περιοχής Πιτσιλιάς (επαρχία Λεμεσού).
Κρεμμυδόφυλλα με τ' αυγά
Είδος ομελέτας, στην οποία προστίθενται τηγανισμένα φύλλα από φρέσκο κρεμμύδι. Σερβίρεται ως ορεκτικό.
Λαγός ξιδάτος με αυγά
Ομελέττα με κρέας λαγού, διατηρημένο σε ξίδι. Σερβίρεται ως μεζές.
Λαψάνες με τ' αυγά
"Την συνταγή αυτή είχαμε την δυνατότητα να την φτιάχνουμε μόνο τον χειμώνα, αφού το κύριο συστατικό της συνταγής, οι λαψάνες, βλαστούσαν (φύτρωναν) μόνο την εποχή αυτή." (Τασούλα Χατζηλαμπή, Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)
Λούντζα
Για την παρασκευή της λούντζας, το κρέας τοποθετείται πρώτα σε κρασί με κόλιανδρο, για να "ψηθεί", και στη συνέχεια καπνίζεται για μερικές μέρες.
Μανιτάρια της αναθρήκας άσπρα, με τ' αυγά
"Την συνταγή αυτή την φτιάχναμε αποκλειστικά των χειμώνα, αφού τότε βλαστούσαν (φύτρωναν) τα μανιτάρια." (Αντρέας Χατζηλαμπή, Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)
Μεζέδες Δορυφόρου
Οι μεζέδες φτιάχνονταν στην ταβέρνα «Δορυφόρος», που λειτουργούσε στην Αγλαντζιά από το 1959 μέχρι το 1974. Αν και τριών ειδών, σερβίρονταν ως μια μερίδα (σε ένα πιάτο).
Μοσχαρίσιο φιλέτο γεμιστό με χαλλούμι και αγρέλια
Σύγχρονο πιάτο με σύνθετους συνδυασμούς γνωστών γεύσεων της κυπριακής κουζίνας. Η πλήρης περιγραφή της συνταγής αναφέρει: Φιλέτο μόσχου γεμιστό με χαλλούμι και αγρέλια, αγκαλιασμένο σε παπαρδέλες λαχανικών και χοιρινή πάννα (μπόλια), σε σάλτσα ταχίνι κουμανταρία (κόκκινο, γλυκό κρασί). Συνοδεύεται με σος άγριων μανιταριών και ταρτάρ λαχανικών.
Ντομάτες με τ' αυγά ή πομηλοροτηανιά
"Πλένουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε. Αφαιρούμε τη φλούδα και ρίχνουμε το ζουμί στο τηγάνι." (Κυπερούντα)
Πατατοσαλάτα με αυγά
Οι πατάτες βράζονται με τη φλούδα τους. Όταν κρυώσουν, κόβονται σε κομμάτια και αναμειγνύονται με τα επίσης βρασμένα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.
Σπανάχι με τ' αυγά
"Σε μια λεκάνη σπάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε αρκετά καλά. Όταν το σπανάχι έχει απορροφήσει όλο το νερό του, το αλατίζουμε και προσθέτουμε τα αυγά." (Γιώτα Κυριακίδου, Κυπερούντα)
Στρουθκιά με αυγά
"Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι να βράσει και ρίχνουμε τα στρουθκιά μέσα. Τα αφήνουμε να ψηθούν και υστέρα προσθέτουμε τα αυγά..." (Κυπερούντα)
Τριμιθιές τηγανητές με αυγά
Οι βλαστοί τριμιθιάς βράζονται και τρώγονται σαν χόρτα. Μαζί με τα αυγά σχηματίζουν μια ωραία και πρωτότυπη κυπριακή ομελέτα.
Χοιρινό φλαμαντζέρι με θυμαρίσιο μέλι
Κυρίως πιάτο μοντέρνας υφής, φτιαγμένο με υλικά της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αβκόν,το
Το χογλαστόν αβγό το έβραζαν για μικρό χρονικό διάστημα και το ονόμαζαν μελάτον ή βουττητόν, επειδή ο κρόκος δεν έπηζε. Αντίθετα, αν το έβραζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ονόμαζαν πηκτό ή σφικτό. Με τον όρο τηανητόν αβγό εννοούσαν τα αβγά μάτια, που τα τηγάνιζαν σε ελαιόλαδο ή σε μύλλαν χοίρου.
αγρέλ(λ)ιν,το
Το άγριο σπαράγγι.
απλωταρκά,η
Αυτοφυές εδώδιμο αγριόχορτο με μικρά, αλλά όχι σκληρά αγκάθια. Τα νεαρά φύλλα, αφού καθαριστούν, τρώγονται είτε ωμά (είναι στυφά), είτε βραστά.
αρκοσελλενού(δ)ιν,το
Άγριο, εδώδιμο σέλινο, μικρού μεγέθους. Καταναλώνονται τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί του, βραστά, τηγανιτά ή σε σούπες και σάλτσες.
αρκοσταφί(δ)α,η
Είδος άγριου χόρτου, που περιλαμβάνεται στα φαρμακευτικά φυτά της Κύπρου. Ανθίζει από τον Ιούλη μέχρι τον Οκτώβρη σε ξηρές βουνοπλαγιές, παρά τους δρόμους στον Αγρό, Γερατζιές, Πεδουλά και Λεύκαρα.
βολβοί ορχιδέων και κυκλάμινων,οι
Σε ορισμένες περιοχές οι βολβοί από ορχιδέες και κυκλάμινα τρώγονταν ωμοί ή και μαγειρεμένοι.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής