Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κολοκασούδιν, γλυκοκολόκασον
Ο κόνδυλος του ηλιανθούς φυτού
Helianthus tuberosus
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είδος κόνδυλου που προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και είναι σπάνιος στη Μεσόγειο.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Helianthus tuberosus (Ηλίανθος κονδυλόριζος) . Στην αγγλική ονομάζεται Jerusalem artichoke, - ωστόσο το φυτό ούτε σχετίζεται με την πόλη της Ιερουσαλήμ ούτε είναι είδος αγκινάρας. Λόγω μιας παλιάς παρανόησης, στη βόρεια Ευρώπη, το κολοκάσι πολλές φορές -λανθασμένα- αποδίδεται ως "Jerusalem artichoke''. Στην Κύπρο ονομάζεται επίσης πορτοκολόκασον, πορδοκολόκασον, μυρμηνινιά. Στα τούρκικα ονομάζεται "Γερ-ελμάσι". Γεννάδιος ΠΓ (1914, σελ. 412-3)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακός κήπος
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το μαγείρευαν τηγανιτό. Φαρμακίδου ΞΠ (2003, σελ. 260) Τηγανιτό το μαγείρευαν και στο Ριζοκάρπασο (Προφορική μαρτυρία Νάσας Παταπίου από το Ριζοκάρπασο) Μαρτυρία από το χωριό Πεδουλάς, αναφέρει ότι το μαγειρεύουν όπως τις "πατάτες αντινακτές" , δηλαδή αφού το τηγανίσουν σε ελαιόλαδο, το "σβήνουν" με κρασί κόκκινο στερκόν και κόλιανδρο ξηρό. Επίσης βραστό, με λεμόνι και ελαιόλαδο. Το μαγειρεύουν και το τρώνε με τη φλούδα, αφού αφαιρέσουν τους κόνδυλους, οι οποίοι μαζεύουν χώμα. Προφορική μαρτυρία Μάρως Λαζάρου, ετών 72 , Πεδουλάς Αύγουστος, 2011 Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εδώ μπορείτε να δείτε πλήρη διατροφική ανάλυση του γλυκοκολόκασου. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2456/2 Σημειώνεται ότι είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, εφόσον μία μερίδα καλύπτει το 28% των ημερησίων αναγκών.
Εορταστικές Περιστάσεις
Δεν είναι γνωστό εάν συνδεόταν παλιότερα με οποιεσδήποτε εορταστικές περιστάσεις.
Συμβολικές Χρήσεις
Δεν είναι γνωστές οποιεσδήποτε συμβολικές χρήσεις.
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού είναι πολύ εύκολος. Αναφέρεται ότι στον Πεδουλά φύτρωνε στα περιβόλια στα χωράφια των χωρικών. Πράγματι, στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα, όπως τα ζιζάνια (en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_artichoke) Προφορική μαρτυρία Μάρως Λαζάρου, ετών 72 , Πεδουλάς Αύγουστος, 2011 Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου
Βιβλιογραφία
Γεννάδιος ΠΓ. (1914). Φυτολογικόν λεξικόν. Τυπογραφείον Παρασκευά Λεώνη: Αθήνα. Φαρμακίδου ΞΠ (1983). Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος Β', έκδ. Θεοφανώς Δ. Κυπρή], Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία, 2η έκδ, 2003. Προφορική μαρτυρία Μάρως Λαζάρου, ετών 72 , Πεδουλάς Αύγουστος, 2011 Καταγραφή: Στάλω Λαζάρου
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αντωνία Ματάλα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Αρνίσια φιλετάκια με πούλλες λεμονάτες και κόλιαντρο
Στη σύγχρονη αυτή συνταγή, τα φιλετάκια αρνιού συνοδεύονται με πούλλες που παρασκευάζονται κατά τον συνήθη παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή τηγανητές λεμονάτες με κόλιανδρο. Ο συνδυασμός κρέατος με κολοκάσι συνηθίζεται στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πιάτου τον καππαμά.
Καππαμάς καππάκι
Πιάτο που συνηθίζεται στα Κοκκινοχώρια. Παλαιότερα το έφτιαχναν στα οικογενειακά τραπέζια τα Χριστούγεννα αλλά και γενικότερα κατά το χειμώνα, εποχή παραγωγής του κολοκασιού. Η συνταγή προέρχεται από την κατεχόμενη Βαρίσια της περιοχής Μόρφου (επαρχία Λευκωσίας).
Κολοκάσι με κουπέπια
Αφού τσιγαριστεί το κολοκάσι, προστίθενται από πάνω τα κουπέπια. Ακολουθεί το ταυτόχρονο ψήσιμό τους σε σάλτσα ντομάτας.
Κουνέλι με αρωματικά στον φούρνο μαζί με πουρέ κολοκασιού, κολοκύθα βραστή και σάλτσα ροδιού
Πρωτότυπη μαγειρική σύλληψη, βασισμένη στο πάντρεμα γνωστών πρώτων υλών της κυπριακής κουζίνας. Ξεχωρίζει η σάλτσα ροδιού με κρασί, αρωματικά βουνού και χαρουπόμελο, που ντύνει υπέροχα το πιάτο.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γεννάδιος Π. Γ. (1914), Λεξικόν φυτολογικόν: Περιλαμβάνον τα ονόματα, την ιθαγένειαν και τον βίον υπερδεκασχιλίων φυτών, εν οις και τα λόγω χρησιμότητος ή κόσμου καλλιεργούμενα, των οποίων περιγράφονται και η ιστορία, η καλλιέργεια, τα προϊόντα και αι νόσοι, Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεωνή, Εν Αθήναις.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Γέλερμασι
Είδος γλυκιάς πατάτας. Το γέλερμασι καταναλωνόταν νωπό. Επίσης το μαγείρευαν όπως τις πατάτες τις αντιναχτές, δηλαδή τηγανιτό και ψημένο σε κρασί.
Πορτοκολόκασον
Ένας ξεχασμένος κόνδυλος, το γνωστό στους παλιούς γέρελμασιν, γλυκοκολάσον ή πορτοκολόκασον επανακτά τη δόξα του στα τραπέζια των καλοφαγάδων.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής