Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος Συζήτησης











Newsletter
*

Αναζήτηση Τεκμηρίων

Τίτλος
Δημητριακά, Φρούτα και Λαχανικά στην Κύπρο τον 16ον αι.




Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων

Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία

Φωτογραφίες


Συνημμένα




Περισσότερα


Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Διατροφικές συνήθειες κατά την Οθωμανική Περίοδο (μελέτη)
Επισυνάπτεται μελέτη στην αγγλική γλώσσα της Ε. Ηγουμενίδου, όπου περιγράφονται οι διατροφικές συνήθειες, όπως τις αντιλαμβάνονταν και τις κατέγραφαν οι περιηγητές που επισκέπτονταν την Κύπρο κατά την Οθωμανική περίοδο (1580-1878).
Συμπληρωματικά Εδέσματα: φρούτα και γλυκά
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
αγκουράς,ο
Ξύλο που συνδέει τη βουκάνη με τον ζυγό.   
αδκιάτζ̆ιν (αδκιάτζιν),το
Τα αδκιάτζια χρησιμοποιούνταν στη διαδικασία του αλωνίσματος.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Cobham C.D. (1908), Excerpta Cypria. Materials for a History of Cyprus, Cambridge.
Rizopoulou-Egoumenidou Euphrosyne (2010), 'Food at Cultural Crossroads: Dietary Habits in Cyprus under Ottoman Rule (1570-1878) as Perceived by Foreign Travellers', in Patricia Lysaght (ed.) in collaboration with Ann Helene Bolstad Skjelbred, “Food and Meals at Cultural Crossroads”, Proceedings of the 17th Conference of the International Commission for Ethnological Food Research, Oslo, Norway, September 15-19, 2008 (Novus Press, Oslo 2010), 56-71.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
αλώνισμαν,το
Τα ζώα έσερναν τη δουκάνη κυκλικά, για ώρες, πάνω από τα δεμάτια. Ο γεωργός, τον οποίο ονόμαζαν αλωνευτή, έβαζε μια καρέκλα και καθόταν πάνω στη δουκάνη.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αγγούρι(ν),το
αλόκοπον,το
Ποικιλία κριθαριού.
αμματόβουδον,το
Είδος μεγάλου δαμάσκηνου.
αντελούνικον - αμπελούνικον,το
Ποικιλία σύκου.
αππίδιν,το
Ο Π.Γ. Γεννάδιος γράφει για τις κυπριακές αχλαδιές στις αρχές του 20ού αιώνα: "Η Κύπρος, ήτις επί της εποχής του Πλινίου (Φυσκ. Ι. 15, 18) εφημίζετο διά τας φερούσας μεγάλους καρπούς Απιδέας της, σήμερον ελάχιστα και κακής ως επί το πλείστον ποιότητος απίδια παράγει."
ασπρού ή άσπρη,η
Ποικιλία συκιάς.
γεωργικά προϊόντα,τα
δημητριακά,τα
παττίχα,η
Το καρπούζι.
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
Παραθαλάσσια Λιβάδια
Πρόκειται για μικρά παραθαλάσσια τεμάχια γης μεταξύ των αμμόλοφων και το παρθένου εδάφους τα οποία καθαρίζαν οι χωρικοί κατά την Τουρκοκρατία, συμφωνα με μαρτυρία του γερμανού καθηγητή Λούτβιχ Ρος (1845). Αυτά λόγω της φυσικής υγρασίας ήταν ιδανικά για παραγωγή ριζαριού, βαμβακιού, κρεμμυδιών, πεπονιών, φασολιών, λαχανικών και γενικά κηπευτικών προϊόντων


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής