Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Δημητριακά, Φρούτα και Λαχανικά στην Κύπρο τον 16ον αι.
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Ο Ιταλός περιηγητής Νταντίνι αναφέρει ότι στην Κύπρο παρήγαγαν όλα τα είδη λαχανικών και είχε αφθονία δημητριακών, χουρμάδων, μπανανών, χαρουπιών, πορτοκαλιών, λεμονιών, κιτρόμηλων. Επιπλέον παρήγαγαν ζάχαρη, κρόκο (σαφρόν), κόλιανδρο, σησάμι, μαστίχα, μέλι και λαχανικά όπως κουνουπίδι, λάχανα, αιγυπτιακά φασόλια και κολοκάσι. Cobham (1908) 183. Ακόμη ένας περιηγητής ο Ιωάννης Κοτοβίκους, ο οποίος ήταν δόκτορας του Αστικού και Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης αναφέρει την ποικιλία και αφθονία φρούτων, όπως πεπόνια, κολοκύθες και εξαίρετης ποιότητας μπανάνες. Cobham (1908) 189. Euphrosyne Rizopoulou-Egoumenidou, Food at Cultural Crossroads: Dietary Habits in Cyprus under Ottoman Rule (1570-1878) as perceived by Foreign Travellers.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
One of the earliest visitors, the Italian Girolamo Dandini, writing in 1596, mentioned the profusion of vegetables and fruit: All kinds of vegetables grow there, and abundance of barley, dates, bananas, carobs, oranges, lemons, citrons … sugar, saffron, coriander, susiman [sesame?], lentisc-seed, honey…as to vegetables, the cauliflowers are excellent eating, cabbages, Egyptian beans, colocasia… Cobham (1908) 183. -------------------------------------------------------------- Another visitor to the island during the period 1598-9, Ioannes Cotovicus, a Doctor of Civil and Canon Law in the University of Utrecht, also mentioned the variety and abundance of fruit: Melons, pumpkins and gourds grow in great abundance, and the choicest bananas of exquisite flavour.. Cobham (1908) 189. Euphrosyne Rizopoulou-Egoumenidou, Food at Cultural Crossroads: Dietary Habits in Cyprus under Ottoman Rule (1570-1878) as perceived by Foreign Travellers.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Cobham, Claude Delaval, Excerpta Cypria: Materials for a History of Cyprus, Cambridge 1908, 183, 189. Euphrosyne Rizopoulou-Egoumenidou, Food at Cultural Crossroads: Dietary Habits in Cyprus under Ottoman Rule (1570-1878) as perceived by Foreign Travellers.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ευφροσύνη Ηγουμενίδου, Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Διατροφικές συνήθειες κατά την Οθωμανική Περίοδο (μελέτη)
Επισυνάπτεται μελέτη στην αγγλική γλώσσα της Ε. Ηγουμενίδου, όπου περιγράφονται οι διατροφικές συνήθειες, όπως τις αντιλαμβάνονταν και τις κατέγραφαν οι περιηγητές που επισκέπτονταν την Κύπρο κατά την Οθωμανική περίοδο (1580-1878).
Συμπληρωματικά Εδέσματα: φρούτα και γλυκά
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
αγκουράς,ο
Ξύλο που συνδέει τη βουκάνη με τον ζυγό.
αδκιάτζ̆ιν (αδκιάτζιν),το
Τα αδκιάτζια χρησιμοποιούνταν στη διαδικασία του αλωνίσματος.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Cobham C.D. (1908), Excerpta Cypria. Materials for a History of Cyprus, Cambridge.
Rizopoulou-Egoumenidou Euphrosyne (2010), 'Food at Cultural Crossroads: Dietary Habits in Cyprus under Ottoman Rule (1570-1878) as Perceived by Foreign Travellers', in Patricia Lysaght (ed.) in collaboration with Ann Helene Bolstad Skjelbred, “Food and Meals at Cultural Crossroads”, Proceedings of the 17th Conference of the International Commission for Ethnological Food Research, Oslo, Norway, September 15-19, 2008 (Novus Press, Oslo 2010), 56-71.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
αλώνισμαν,το
Τα ζώα έσερναν τη δουκάνη κυκλικά, για ώρες, πάνω από τα δεμάτια. Ο γεωργός, τον οποίο ονόμαζαν αλωνευτή, έβαζε μια καρέκλα και καθόταν πάνω στη δουκάνη.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αγγούρι(ν),το
αλόκοπον,το
Ποικιλία κριθαριού.
αμματόβουδον,το
Είδος μεγάλου δαμάσκηνου.
αντελούνικον - αμπελούνικον,το
Ποικιλία σύκου.
αππίδιν,το
Ο Π.Γ. Γεννάδιος γράφει για τις κυπριακές αχλαδιές στις αρχές του 20ού αιώνα: "Η Κύπρος, ήτις επί της εποχής του Πλινίου (Φυσκ. Ι. 15, 18) εφημίζετο διά τας φερούσας μεγάλους καρπούς Απιδέας της, σήμερον ελάχιστα και κακής ως επί το πλείστον ποιότητος απίδια παράγει."
ασπρού ή άσπρη,η
Ποικιλία συκιάς.
γεωργικά προϊόντα,τα
δημητριακά,τα
παττίχα,η
Το καρπούζι.
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
Παραθαλάσσια Λιβάδια
Πρόκειται για μικρά παραθαλάσσια τεμάχια γης μεταξύ των αμμόλοφων και το παρθένου εδάφους τα οποία καθαρίζαν οι χωρικοί κατά την Τουρκοκρατία, συμφωνα με μαρτυρία του γερμανού καθηγητή Λούτβιχ Ρος (1845). Αυτά λόγω της φυσικής υγρασίας ήταν ιδανικά για παραγωγή ριζαριού, βαμβακιού, κρεμμυδιών, πεπονιών, φασολιών, λαχανικών και γενικά κηπευτικών προϊόντων
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής