Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
καπύρα,η
Η φρυγανιά / Το ψητό γουρουνόπουλο.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για την πανελλήνιως γνωστή φρυγανιά (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα καπύρα,η, 306) - ψωμί ή φέτα ψωμιού στη σχάρα, ξεροψημένο (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καπύρα, 51). Ο Γεώργιος Λουκάς στο Γλωσσάριό του σημειώνει πως είναι άρτος, συνήθως προγεύματος, περιωπτημένος ή τσιγαρισμένος: «Μυρίζει ψουμίν καμένον κι αλώπως εκάμετε καπύρες» (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα καπύρα,η, 191). Ο Ιωάννης Ερωτόκριτος επισημαίνει πως είναι φέτα ψωμιού, ψημένη στα κάρβουνα ή τηγανισμένη με λάδι ή βούτηρο. Καπύρα ονομαζόταν και η γαλακτερή γουρουνιά, όταν γινόταν ψητή (οφτή): «Είντα πασ̆ειά γουρουνιά για καπύραν» (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα καπύρα,η, 306) - το ξεροψημένο γουρουνόπουλο (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καπύρα, 51; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα καπύρα,η, 191).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < ρ. καπυρίζω. Η λέξη, αν και είναι ελληνική, παράγεται ίσως από το κάτω + πυρά, ήτοι εκ του πρωτοτύπου θέματος κα (F) - πυρά και σημαίνει το καιόμενον αμέσως επί της πυράς, χωρίς να μεσολαβήσει κάτι μεταξύ αυτών. Ή εκ της προθέσεως κατά, συγκοπή της λήγουσας –τα. Κατά+πυρά, καταπυρά, καπύρα (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα καπύρα,η, 306). < αρχ. καπύριον (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καπύρα,η, 181) < ελλ. φρ. «καπύρια πυρά» του Αθήναιου (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καπύρα, 51) συν. κατσούρα (Κυπρή 1989, λήμμα καπύρα,η, 450)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακή κτηνοτροφία, Κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τόσο το ψωμί όσο κι η γουρούνα ψήνονταν στον φούρνο / στο τηγάνι (Κυπρή 1989, λήμμα καπύρα,η, 450).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι πάσχοντες με διαβήτη ή άλλες ασθένειες, στους οποίους απαγορεύεται η χρήση του ψωμιού, κόβουν φέτες ψωμιού, τις οποίες ημικαίουν στη φωτιά και τις μεταχειρίζονται προς τροφή: «Κάμε μου μιαν καπύραν, γιατί ο γιατρός εμπόδισέν με να τρώω ψουμίν!» (Κυπρή 1989, λήμμα καπύρα,η, 450). Οι τηγανιτές καπύρες εμβαπτίζονται σε μελίπηκτον [μελίπηκτον,το = γλύκυσμα παρασκευασμένο από σουσάμι και μέλι∙ το παστέλι (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα μελίπηκτο,το, 1069)] και τρώγονται ως γλύκυσμα (Κυπρή 1989, λήμμα καπύρα,η, 450). Κάτι τέτοιο αναφέρεται και από τον Παύλο Ξιούτα∙ ότι οι μητέρες έδιναν στα παιδιά τους φρυγανιές αλειμμένες με μύλλαν και ζάχαρη ως γλυκό, συνήθως το απόγευμα (Ξιούτας 1978, 151). Από τηγανητές καπύρες παρασκευάζεται και είδος φαγητού με μπεκάτσες και περδίκια (Κυπρή 1989, λήμμα καπύρα,η, 450).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Ξιούτας Π. (1978), Κυπριακή λαογραφία των ζώων, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XXXVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Δήμητρα Δημητρίου, Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Ψωμί: Το βασικότερο είδος διατροφής
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία.
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα.
Ξιούτας Π. (1978), Κυπριακή λαογραφία των ζώων, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XXXVIII, Λευκωσία.
Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
κατσούρα,η
"Κατσούραν έν' που κάμναμενστα κάρβουνα ψημένην,στο λάδιν την βουττούσαμενμε άλας αρτυμένην" (Λαζάρου 2004, 29).
σ̆οίρος (σοίρος),ο
Ο χοίρος.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής