Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Γαμήλια φαγητά τον 20ον αι.
Η προετοιμασία που ακολουθείτο πριν από τον γάμο για την ετοιμασία των φαγητών, τα φαγητά του γάμου, τα τρόφιμα ως γαμήλια δώρα.
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Οκτώ μέρες πριν το γάμο, ημέρα Κυριακή, μαζεύονταν στο σπίτι του γαμπρού για να ετοιμάσουν τα μακαρόνια που θα χρησιμοποιούσαν την μέρα του γάμου (τα λεγόμενα μακαρούνια του γάμου). Αυτά τα έβραζαν μέσα στο ζωμό (ζουμί) καλοαναθρεμμένης κότας (παχειά όρνιθα). Επίσης ετοίμαζαν τις γαλοπούλες και τα προβατίσια κρέατα που θα σέρβιραν στον γάμο (Γεωργίου 1989, σ. 66) Το ποτό μας, πάντοτε το κρασί και η ζιβανία, γνήσια ποτά, παραγωγή του χωριού μας. Τα κρέατα που χρησιμοποιούσαμεν ήσαν πάντοτε προβατίσια, αίγες, όρνιθες, γάλους και ουδέποτε χοιρινά για να μην «σιηρέψει» (χηρέψει) το ανδρόγυνο. Την Δευτέρα το πρωί ο καθένας στην δουλειά του μέχρι το απόγευμα, όπου όλοι οι χωριανοί θα πήγαιναν στον γάμο να χαιρετίσουν το ανδρόγυνο και ο καθένας ανάλογα να δώσει κάτι. Άλλος σιτάρι, κριθάρι, πατάτες και άλλος χρήματα κατά δύναμην. Ήρχιζε το φαγοπότι μέχρι της ώρας που θα χόρευε το ανδρόγυνο. Οι γονείς και οι στενοί συγγενείς κρέμμαζαν λίρες στο ανδρόγυνο. (Γεωργίου H. 1989, σ. 67)
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Τα μακαρόνια ήταν χειροποίητα. Ετοίμαζαν ζύμη και την Κυριακή μια βδομάδα πριν τον γάμο μαζεύονταν όλοι για να κόψουν την ζύμη σε λωρίδες και να ετοιμάσουν τα μακαρόνια. Γι' αυτό χρησιμοποιούν την φράση: να κόψουμε τα μακαρούνια.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ηλία Γεωργίου (1989) Ιστορία και λαογραφικά της Αλάμπρας, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Γαμήλια φαγητά και έθιμα (Μιτσερό)
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
παστίτσ̆ια (παστίτσια) με αμύγδαλο,τα
Το κυπριακό παστίτσιν αποτελεί κεραστικό που προσφέρεται στους καλεσμένους κατά τον γάμο ή τον αρραβώνα. Η χρήση του απαντάται σε ολόκληρο το νησί, ενώ η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από τη Λεμεσό. Φτιαχνόταν στο ζαχαροπλαστείο «Το Χαλέπι», δίπλα από τη Σχολή Καλογραιών.
ρέσιν,το
Παραδοσιακό έδεσμα σαν πιλάφι, από σιτάρι ψημένο σε ζωμό κρέατος. Το ρέσι συνδέεται άμεσα με τον κυπριακό γάμο, αφού προσφερόταν στους προσκεκλημένους κατά το εορταστικό τραπέζι που ακολουθούσε την τέλεση του γάμου.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γεωργίου Η. (1989), Ιστορία και λαογραφικά της Αλάμπρας.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Κεραστικό για μετά τον γάμο (ζιβανία με σταφίδες και κουφέττα)
Κουλουράκια γάμου
Μηλιά
Συμβολικό παιχνίδι που παιζόταν στα τραπέζια του γάμου τη Δευτέρα. Συνδέεται με τα ζυμώματα και τη μαντική
Τρόφιμα ως δώρα γάμου
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής