Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Μήτρα ὐείας (Γουρουνίσια μήτρα)
Η μήτρα της γουρούνας αποτελούσε λιχουδιά για τους αρχαίους Κυπρίους (!)
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γουρουνίσια μήτρα
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η μήτρα για να καταναλωθεί βραστή, σύμφωνα με τον Σώπατρο τον Πάφιο, την βουτούσαν ειτε σε ξίδι με αλάτι είτε στον πικρό χυμό του θάμνου απήγανου (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
H μήτρα ὐείας είναι ένα από τα λιγοστά 'εδέσματα' τα οποία γνωρίζουμε ότι κατανάλωναν οι αρχαίοι Κύπριοι. Μάλιστα το αρχαίο χωρίο μας πληροφορεί και για τον τρόπο ψησίματος της μήτρας καθώς και για το γαρνίρισμα που χρησιμοποιούσαν ώστε να είναι πιο εύγευστη. Όπως και σε μεταγενέστερες εποχές, οι Κύπριοι προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν το κάθε μέρος ενός ζώου με κάποιο τρόπο, ώστε να μην πάει χαμένο.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η βραστή μήτρα γουρούνας αναφέρεται ως μαγειρευτό έδεσμα σε τρεις ιλαροτραγωδίες του Σώπατρου του Πάφιου, ο οποίος ήταν συγγραφέας κυπριακής καταγωγής και έζησε τον 4ο αι.π.Χ. Τα αποσπάσματα από τον 'Ιππόλυτο', το 'Φυσιολόγον' και τις 'Σίλφες' διασώζονται από τον Αθήναιο (2ο-3ο αι.μ.Χ.), στο έργο του ΄Δειπνοσοφιστές'. ΚΕΙΜ.1 Αποσπάσματα: 'Ο Σώπατρος στον "Ιππόλυτο" λεει, Μα πόσο η μήτρα η καρπερή στο πιάτο, καλοβρασμένη, ολόασπρη, τσιτώνει το κορμί! Και στο "Φυσιολόγον" Της γουρουνίσιας μήτρας φέτα να μη παραβραστεί με το πικάντικο αλατόξιδο εντός της Και στις "Σίλφες" Της γουρουνίσιας μήτρας φέτα βραστή σαν φας βουτώντας την στον τσουχτερό του πήγανου χυμό' Αθήναιος 3.101 a,b (μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975)
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 3.101a,b στο: Gulick, C.B. μτφ. (1969) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.1. Cambridge:Harvard University Press, 434 Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P. Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group. Nicosia: Intercollege Press, 23 Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ.Γα'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 30-31
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής