Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
αχηβάδα,η
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
«Θαλάσσιο ελασματοβράγχιο μαλάκιο, το σώμα του οποίου προστατεύεται σε διπλό όστρακο. Το όστρακο της αχιβάδας είναι, ανάλογα με το ειδος, διαφόρων χρωματισμών, με ρηχές αυλακώσεις. Ζει συνήθως μέσα στην άμμο και τη λάσπη του βυθού» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αχιβάδα,η, 102).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < α- προθεμ. + χηβάδα < μεσν. χημάδα < αρχ. χήμη/χάσμη < χαίνω «χάσκω» - που ερμηνεύεται από το ανοιχτό όστρακο της αχηβάδας (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αχηβάδα,η, 333) Επιστημονική ονομασία: Μερικά από τα είδη της αχηβάδας που απαντώνται στις κυπριακές θάλασσες είναι: Venus ovata - Pennant (αγγλ. Oval venus), της οικογένειας Veneridae Venus striatula - Da costa (αγγλ. Striped venus), της οικογένειας Veneridae Venerupis pullastra - Montagu (αγγλ. Pullet carpet shell), της οικογένειας Veneridae Callista chione - Linnaeus (αγγλ., της οικογένειας Veneridae (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αχιβάδα,η, 102).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το κρέας της αχηβάδας τρώγεται ωμό με λεμόνι (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αχιβάδα,η, 102).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
«Η αχιβάδα, όπως και άλλα οστρακοειδή δεν απαντάται συχνά στην Κύπρο, εξαιτίας της φτωχής παρουσίας θρεπτικών συστατικών στις κυπριακές θάλασσες» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αχιβάδα,η, 102). Ψαρεύεται με ένα σιδερένιο κτένι, με το οποίο ανασκαλεύεται ο βυθός (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αχιβάδα,η, 102).
Βιβλιογραφία
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Το ψάρι στη διατροφή των Κυπρίων
Ο ρόλος του ψαριού στη δίαιτα των Κυπρίων
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα.
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984-1991), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1-15, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Ψάρια
Ψάρια ή οψάρια
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής