Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
αντζούγια,η
Ψάρι της θάλασσας.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αντζούγια, αντσούγια Ψάρι μήκους 15-20εκ., που μοιάζει με τη σαρδέλα, με διαφορά ότι η αντζούγια έχει την πάνω σιαγόνα πιο πλατιά από την κάτω, ενώ στη σαρδέλα συμβαίνει το αντίθετο. Έχει σώμα λεπτό και στενόμακρο με μεγάλα λέπια κι ένα μικρό ραχιαίο πτερύγιο με μαλακές ακτίνες. Η ουρά της είναι διχαλωτή. Έχει στρόγγυλο ρύγχος και μεγάλο στόμα, το οποίο χρησιμεύει στο φιλτράρισμα του πλανγκτόν. Η ράχη της έχει χρώμα μπλέ προς το πράσινο, τα πλευρά της είναι ασημένια και η κοιλιά της ασπροασημένια.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: Engraulis encrasicolus/Engraulidae (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αντζούγια, 212) Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης ερμηνεύει τη λέξη ως τον παστό γαύρο. Η ετυμολογία που δίνει είναι η εξής: Αντιδάν. < ιταλ. acciuga < δημώδ. λατ. *apiu(v)a < αρχ. ἀφύη «είδος μικρού ψαριού», αβεβ. ετύμου, ίσως < ἀ- στερητ. + φύω, οπότε η λ. θα δήλωνε πιθ. όλα τα μικρά ψάρια (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αντσούγια και αντζούγια,η, 215).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ψαρεύεται με δίχτυα με τις τράτες. Καταναλώνεται τηγανητή, παστή ή κονσέρβα (εισαγόμενη συνήθως).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Κινείται αγεληδόν στις κυπριακές θάλασσες και τα καλοκαίρια πλησιάζει στις ακτές. Εισάγεται συχνά παστή και σε κονσέρβες. Ιδιαίτερα γνωστές είναι οι παστές αντζούγιες Καλλονής (Λέσβου).
Βιβλιογραφία
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Vida A. (2007), 365 ψάρια, Ελευθερουδάκης.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Το ψάρι στη διατροφή των Κυπρίων
Ο ρόλος του ψαριού στη δίαιτα των Κυπρίων
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
ανεμότρατα,η
Αλιευτικό σκάφος.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Vida A. (2007), 365 ψάρια, Ελευθερουδάκης.
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα.
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984-1991), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1-15, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Ψάρια
Ψάρια ή οψάρια
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Ψάρια παστά
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής