Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
αλβούρνος,ο
Ψάρι του γλυκού νερού.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Ο αλβούρνος είναι ψάρι του γλυκού νερού, μήκους 10-15 εκ., που ζει αγεληδόν. Μακρόστενο σώμα, με λεπτά γυαλιστά λέπια, μικρό στόμα, μεγάλα μάτια και μικρό ραχιαίο πτερύγιο με μαλακές ακτίνες και διχαλωτή ουρά. Το πάνω μέρος του σώματός του είναι πρασινομπλέ και το κάτω ασημένιο. Τρέφεται με σκουλήκια, έντομα και χόρτα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκλυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αλβούρνος,ο, 349). Ανήκει στην οικογένεια των Κυπρινιδών (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αλβούρνος»).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: alburnus alburnus (Μεγάλη Κυπριακή Εγκλυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αλβούρνος, 349) Ο αλβούρνος ονομάζεται και λευκίσκος, σίρκο (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αλβούρνος»).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ψαρεύεται με με καλαμίδι και μικρά αγκίστρια και μαγειρεύεται τηγανητό (Μεγάλη Κυπριακή Εγκλυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αλβούρνος,ο, 349).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Εισήχθηκε στην Κύπρο από το Τμήμα Αλιείας στα πλαίσια του προγράμματος εμπλουτισμού των υδατοφρακτών με ψάρια (Μεγάλη Κυπριακή Εγκλυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αλβούρνος,ο, 349).
Βιβλιογραφία
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Διαδικτυακή πηγή: Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αλβούρνος», https://el.wikipedia.org/wiki/Αλβούρνος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Το ψάρι στη διατροφή των Κυπρίων
Ο ρόλος του ψαριού στη δίαιτα των Κυπρίων
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αλβούρνος», https://el.wikipedia.org/wiki/Αλβούρνος.
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984-1991), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1-15, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Ψάρια
Ψάρια ή οψάρια
Ψάρια (αλιεία και τρόποι μαγειρέματος)
Στα νεότερα χρόνια, στην Κύπρο τα ψάρια παρασκευάζονταν οφτά (ψητά), στα κάρβουνα, τηγανητά, χογλαστά (βραστά), σαβόρο (μαρινάτα), πλακί και γιαχνί.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής