Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κερατέα (Xαρουπιά)
Η πρώτη γραπτή αναφορά στην κερατέα χρονολογείται στον 5ο αι.μ.Χ.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Χαρουπιά
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Στην κυπριακή διάλεκτο η κερατέα λέγεται 'χαρουπκιά' ή 'τερατσιά' (Γιαγκουλλής 1994 λημ.).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η κερατέα είναι από τα συνήθισμένα είδη δέντρου στο νησί και για πολλά χρόνια η εκμετάλλευση του καρπού του αποτελούσε βασική δραστηριότητα της κυπριακής οικονομίας (Michaelides 1998, 32). Αρχαιολογικά κατάλοιπα μαρτυρούν την ύπαρξη της κερατέας στο νησί ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, οι γραπτές αναφορές ωστόσο για το δέντρο αυτό χρονολογούνται στην Ύστερη Αρχαιότητα. Μάλιστα σε αυτές της πηγές δεν δίνεται καμία πληροφορία για τη διάδωση, χρήση και κατανάλωση αυτού του καρπού.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Για την 'κερατέα' υπάρχουν δύο αναφορές σε αρχαία κείμενα. Χρονολογούνται στον 5ο αι.μ.Χ. και σχετίζονται με την τοποθεσία του τάφου του Απόστολου Βαρνάβα ο οποίος ήταν Κύπριος. Οι αναφορές προέρχονται από τα κείμενα του Αλέξανδρου Μοναχού του Σαλαμίνιου (5ος αι.μ.Χ.) στο 'Εγκώμιον εις Άγιον Βαρνάβαν τον Απόστολον' και του Θεόδωρου Αναγνώστου (6ος αι.μ.Χ.) στην 'Εκκλησιαστική ιστορία'. Κείμενα: 'Ας είναι σημάδι σου τούτο: Πήγαινε, λέει, έξω της πόλης προς τα δυτικά σ' απόσταση πέντε σταδίων , στον τόπο το λεγόμενο της Υγείας. Γιατί μέσω μου κάμνει ο Θεός τα θαύματα σ' εκείνο τον τόπο. Και σκάψε προς την χαρουπιά και θα βρεις μια σπηλιά και μέσα ένα κιβούρι' (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975, 349) 'Το λείψανο του αποστόλου Βαρνάβα βρέθηκε στην Κύπρο (τον καιρό του Ζήνωνος) κάτω από το δέντρο κερατέα, έχοντας πάνω στο στήθος το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, γραμμένο από το Βαρνάβα' (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975, 347)
Βιβλιογραφία
Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P. Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Nicosia: Intercollege Press, 32 Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ.A'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 347-349
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
παστέλλιν χαρουπιού,το
Η παρασκευή παστελλιού από χαρούπια ήταν μια διαδικασία με πολλά στάδια και μακρά διάρκεια. Εξακολουθεί και σήμερα να εφαρμόζεται στο χωριό Ανώγυρα, το μοναδικό χωριό όπου συνεχίζει ακόμη να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρουπόμελο και το παστέλλιν.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
παστέλλιν,το
Συλλογή χαρουπιών κατά τον 19ον-20ον αιώνα
" Με τα δκυο σου σσιέρκακορούα μου, νανεταρουμεν,να μεν μας προλάβουν οιπογκουρτζίες... "Σοφοκλέους (2004, σελ 128)
τερατσ̆ιά (τερατσιά),η και τεράτσ̆ια (τεράτσια),τα
Χαρουπιά και χαρούπια.
τερατσόμελον,το
Το χαρουπόμελο.
Χαρούπια, χαρουπόμελο, εξαγωγή κατά τον 18ον αι.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής