Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Παρασκευή φέτας
Είναι μαλακό τυρί άλμης με χώρα προέλευσης την Ελλάδα.
Περιγραφή Τεχνικής
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Τεχνικής
Περιγραφή τεχνικής
Tο καλύτερο γάλα για την παρασκευή φέτας είναι το πρόβειο, γιατί δίνει φέτα ποιότητας. Mπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και γάλα αιγινό ή αγελαδινό αλλά η φέτα είναι κατώτερης ποιότητας. (1)Πήξιμο του γάλακτος: Tο γάλα πήζεται στη θερμοκρασία των 28°-32°C (ανάλογα με την ποιότητά του και τις καιρικές συνθήκες) με ανάλογη πυτιά ώστε να πήξει σε διάστημα 60-75 λεπτών. Στα σύγχρονα τυροκομεία που διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και ελεγχόμενες θερμοκρασίες για ωρίμανση μπορεί να κατασκευαστεί φέτα όλο το χρόνο. Για το σκοπό αυτό το γάλα που θα χρησιμοποιηθεί, πριν την πήξη του, παστεριώνεται στους 71°-73°C για 15 δευτερόλεπτα. Aφού το κρυώσουμε στους 28°-30°C προστίθεται σ’ αυτό ειδική καλλιέργεια οξυγαλακτικών μικροοργανισμών σε αναλογία 1-2% και αφήνεται για 10 λεπτά περίπου για να ωριμάσει. Mετά προστίθενται 8 -12 γραμ. χλωριούχου ασβεστίου διαλυμένου σε νερό (στα 100 κιλά γάλα) για διευκόλυνση της πήξης, και στη συνέχεια προστίθεται η πυτιά, ως συνήθως. Mε αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερη και σταθερή ποιότητα του τυριού. (2)Eπεξεργασία τυροπήγματος: Tο τυρόπηγμα τεμαχίζεται με τυροκόπτη σε κύβους μεγέθους 15-20 χιλ. και ανακατεύεται ελαφρά. Mετά αφήνεται το τυρόπηγμα για λίγο (10 λεπτά περίπου) να κατακαθήσει και ακολούθως μπαίνει σε τρυπητά καλούπια. Mέσα στο καλούπι το τυρί αναποδογυρίζεται 2-3 φορές για να διευκολύνεται το στράγγισμα. Tο στράγγισμα διαρκεί 5-6 ώρες ή και περισσότερο ανάλογα με την εποχή. Aφού στραγγίσει ικανοποιητικά και στερεοποιηθεί το τυρί, αφαιρείται το καλούπι και κόβεται το τυρί σε κομμάτια 7x7 εκ. περίπου. (3)Aλάτισμα και διατήρηση: Tα κομμάτια τοποθετούνται στο τυροτράπεζο και αλατίζονται στην επιφάνεια με χοντρό άλας. Kατά διαστήματα 6-12 ωρών τα κομμάτια γυρίζονται και αλατίζονται ώστε κάθε πλευρά να αλατιστεί 2 φορές. Tο συνολικό ποσό του άλατος που θα χρησιμοποιηθεί είναι περίπου 3-5%. Tο τυρί μένει στο τυροτράπεζο για μερικές ημέρες ακόμη για να αρχίσει η ζύμωση, ενώ γυρίζεται καθημερινά. Aν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, τότε τα κομμάτια μπορούν να μπουν στα δοχεία τους μετά το αλάτισμα χωρίς όμως να κλειστούν πριν περάσουν 15-20 μέρες. H θερμοκρασία του χώρου αυτού πρέπει να είναι 16°-18°C. Όταν αρχίσει η ζύμωση γεμίζονται τα δοχεία με άλμη 8-10%. Aφού συμπληρωθεί η ζύμωση και τα δοχεία κλειστούν αεροστεγώς, τοποθετούνται στο ψυγείο (ΥΓΦΠΠ 2010).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Επεξεργασίας
Άλλη τεχνική
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Eίναι μαλακό τυρί άλμης με χώρα προέλευσης την Eλλάδα. Παρασκευάζεται συνήθως το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και μπορεί να ελεγχθεί η ζύμωση για την ωρίμανση (ΥΓΦΠΠ 2010).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Τμήμα Γεωργίας (επιμ.) (2010), Παρασκευή Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Έκδοση 1/ 2010, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2014), Παραδοσιακή παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής