Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
φιδές,ο
Πολύ λεπτό ζυμαρικό τεμαχισμένο σε μικρά κομματάκια.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Ο φιδές είναι πολύ λεπτό, νηματοειδές ζυμαρικό για την παρασκευή ελαφριάς σούπας (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα φιδές,ο, 1880).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Για τον φιδέ η νοικοκυρά ζύμωνε σφιχτό ζυμάρι, το οποίο έκοβε ύστερα σε μακρόστενα κομμάτια. Αφού τα δούλευε καλά με τα χέρια της, τα έβαζε ύστερα σε όρθια στάση μέσα σε μια κούπα με λίγο ελαιόλαδο. Κάθε φορά που έπαιρνε ένα κομμάτι για να το κόψει σε φιδέ, το άλειφε με το ελιόλαδο για να γλιστρά εύκολα από τα χέρια της. Στο εξωτερικό μέρος του αριστερού χεριού έβαζε το ζυμάρι και με το δεξί της τραβούσε την άκρη του για να λεπτύνει, τόσο, όσο χρειαζόταν για το φιδέ. Στο στάδιο αυτό τον έκοβε και τον έριχνε μέσα σ’ ένα πανέρι που είχε πάνω στα γόνατά της (Μιχαλοπούλου-Χαραλάμπους 1998, 333). ** Για τη συνταγή του φιδέ, βλ. λήμμα φιδές στο σ̆έριν (σέριν),το στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Σπάνια η νοικοκυρά έκοβε μόνη της τον φιδέ. Τα Σαββατόβραδα ή τις γιορτές καλούσε τις γειτόνισσες και τις συγγένισσες για να τη βοηθήσουν (Μιχαλοπούλου-Χαραλάμπους 1998, 333). Οι γυναίκες για να διευκολυνθούν στο κόψιμο του φιδέ είχαν δίπλα τους ένα δοχείο με λάδι. Με ιδιάιτερη φροντίδα τοποθετούσαν τον φιδέ στα πανέρια, για να στεγνώσει πιο εύκολα. Τον φιδέ είτε τον αποξήραιναν στον ήλιο είτε τον φούρνιζαν. Τον φύλαγαν σε πήλινα δοχεία ή σε σακούλια από ύφασμα. Σε πολλά χωριά φύλαγαν τον φιδέ, αφού τον ανακάτευαν με πλιγούρι (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 262). Η εποχή που έκοβαν τον φιδέ δεν ήταν ίδια σε όλα τα χωριά. Στη Μεσαορία [Μεσαορία,η = η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στα όρη Τρόοδος και Πενταδάκτυλος] έκοβαν τον φιδέ πριν το καλοκαίρι, για να ετοιμάζουν το πιλάφι των θεριστάδων. Στα χωριά της επαρχίας Κερύνειας το κόψιμο του φιδέ γινόταν το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι, τότε που παρήγαγαν νέο ελαιόλαδο. Στην Πάφο ο φιδές κοβόταν τον χειμώνα για να τον κάνουν σούπα (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 263). Στη περιοχή της Σκυλλούρας [Σκυλλούρα,η = κατεχόμενη κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας] ο φιδές κοβόταν πριν τοn τοκετό για τη σούπα της λεχώνας (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 263). Στο χωριό Γύψου [Γύψου,η = κατεχόμενη κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου] ο φιδές ήταν ανταλλάξιμο προϊόν στα πανηγύρια. Οι γυναίκες αντάλλαζαν φιδέ με φρούτα ή με ππαλουζέν [ππαλουζές,ο = χυλός μουσταλευριάς (από άσπρο σταφύλι)] και κκιοφτέρκα [κκιοφτέριν,το = πλακούντιο από μουσταλευριά] (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 263). Ο φιδές γινόταν σούπα ή πιλάφι μόνος του ή με πλιγούρι. Ακόμα γινόταν σούπα με τον τραχανά (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 264).
Εορταστικές Περιστάσεις
Ο φιδές συνηθιζόταν και στους γάμους (Κυπριανού 1992, 69-70).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι συναντήσεις των γυναικών για το κόψιμο του φιδέ ήταν και μια ευκαιρία για να μάθουν όλα τα νέα του χωριού και να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Μόλις τέλειωναν το έργο τους, έλεγαν στη νοικοκυρά του σπιτιού «άτε τζ̆αι καλοφαημένος [καλοφαημένος,ο = ο καλοφάγωτος]» κι έτρωγαν το κεραστικό τους (Μιχαλοπούλου-Χαραλάμπους 1998, 333).
Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Κυπριανού Π. Χρ. (1992), «Λαογραφικά του Παλαίκυθρου», Λαογραφική Κύπρος 42 (παράρτημα), 1-101. Μιχαλοπούλου-Χαραλάμπους Χ. (1998), Περιστερωνοπηγή. Από την αρχαιότητα μέχρι το 1974, Προσφυγικό σωματείο «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών», Λευκωσία. Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου, Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
τσέστος,ο - τσέστα,η - τσέστον,το
Είδος πανεριού.
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
καλοηρκά,τα
Η κυπριακή, παραδοσιακή εκδοχή των ραβιόλι είναι τα καλοηρκά. Το εξαιρετικό αυτό παρασκεύασμα αποτελείται από ζύμη απλή και γέμιση από κιμά. Τα καλοηρκά ψήνονται σε ζωμό κοτόπουλου και σερβίρονται με μπόλικο τριμμένο χαλλούμιν.
καττούες του φούρνου,οι
Συνταγή των νεότερων χρόνων από το Κούρδαλι της ορεινής επαρχίας Λευκωσίας. Αφού βράσουν ελαφρά σε κατσαρόλα, τα μακαρόνια ψήνονται στον φούρνο, σε μείγμα με αβγά, γάλα, χαλλούμιν και δυόσμο.
κουρτουλλόπορτος,ο
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Ο κουρτουλλόπορτος παρασκευάζεται από αλεύρι ζυμωμένο με νερό. Ψήνεται σε μείγμα από νερό και αλάτι, οπότε και προστίθενται στο φαγητό τηγανισμένα ψωμάκια. Εναλλακτικά, ο κουρτουλλόπορτος μπορεί επίσης να ψηθεί σε γάλα κατσίκας, με λίγη ζάχαρη.
Κριθαράκι με κιμά
Το κριθαράκι οφείλει την ονομασία του στο σχήμα του, που μοιάζει με καρπό κριθαριού. Συνήθως συνδυάζεται με κιμά, και σερβίρεται με τριμμένο χαλλούμι.
Μακαρόνια του σιερκού
"Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, κόβουμε ένα κομμάτι μικρό και το τρίβουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να βγουν μικρά κομματάκια (μακριά και λεπτά)." (Χριστιάνα Σταύρου, Αγία Φύλα)
μακαρόνια του φούρνου,τα
"Μέσα στο ταψί βάζουμε τα μακαρόνια και από πάνω τον κιμά. Στο τέλος, προσθέτουμε την κρέμα. Από πάνω ρίχνουμε λίγη αναρή τριμμένη" (Προφ. μαρτυρια: Παναγιώτα Σάββα, Άγιος Ιωάννης Αγρού - Λεμεσός).
μακαρόνια χωρκάτικα με αρνί,τα
Το αρνί τσιγαρίζεται ελαφρά και ψήνεται με βράσιμο σε νερό. Στη συνέχεια, τα χωριάτικα μακαρόνια ψήνονται στον ζωμό του.
Πατάτες γιαχνί χωρίς ντομάτα, με σπιτικό φιδέ
Οι πατάτες κόβονται σε κύβους και βράζονται σε ζωμό κότας, μαζί με τον σπιτικό φιδέ και τσιγαρισμένο κρεμμύδι. Η συνταγή προέρχεται από το Λιοπέτρι της επαρχίας Αμμοχώστου. Σε σπίτια γεωργών φτιαχνόταν πολύ συχνά, λόγω της μεγάλης παραγωγής πατατών και κρεμμυδιών στην περιοχή.
ραβ(κ)ιόλες κορνιώτικες με αναρή,οι
Σ' αυτή την τοπική παραλλαγή της συνταγής για ραβιόλες, η αναρή αντικαθιστά το χαλούμι ως βάση της γέμισης, ενώ η ζάχαρη δίνει στα ζυμαρικά ελαφρά γλυκιά γεύση.
ραβιόλες,οι
Πολύ εύγευστα ζυμαρικά, που ψήνονται σε ζωμό κοτόπουλου και σερβίρονται με μπόλικο τρίμμα χαλλουμιού και δυόσμου.
Ρεβίθια με ζυμαρικά
Φαγητό που συνδυάζει δημιουργικά όσπρια και ζυμαρικά, με πλούσια αρώματα από την προσθήκη μαϊντανού, ρίγανης και δεντρολίβανου.
φιδές στο σ̆έριν (σέριν),το
"Παίρνουμε λίγο-λίγο ζυμάρι και το πλάθουμε με το χέρι μας μέχρι να γίνει λεπτό. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια" (Προφ. μαρτυρία: Αθηνά Καμίντζη, 45 ετών, Κυπερούντα - Λεμεσός, στις Κουρρή και Λαζάρου 2007, αδημοσίευτα στοιχεία).
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία.
Μιχαλοπούλου-Χαραλάμπους Χ. (1998), Περιστερωνοπηγή. Από την αρχαιότητα μέχρι το 1974, Προσφυγικό σωματείο «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών», Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Κεραστικό για μετά τον γάμο (ζιβανία με σταφίδες και κουφέττα)
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής