Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Φακῆ (Φακή)
Η φακή ως τρόφιμο εμφανίζεται στις γραπτές πηγές τον 3ο αι.π.Χ.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Φακές
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η φακή εμφανίζεται ως τρόφιμο για τους αρχαίους Κυπρίους εμφανίζεται στις γραπτές πηγές τον 3ο αι.π.Χ. Πέρα από μία σύντομη αναφορά σε έναν τρόπο μαγειρέματος της φακής δεν αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η 'φακῆ' αναφέρεται από τον Τίμωνα το Φλιάσιο, σατιρικό ποιητή του 3ου αι.π.Χ. ως ένα έδεσμα του οποίου την πιο σωστή συνταγή εφήυρε ο Ζήνωνας ο Κιτιεύς, στωικός φιλόσοφος του 4ου-3ου αι.π.Χ. Σύμφωνα με την αντίληψη της εποχής, ένας σοφός άνδρας όπως είναι ένας φιλόσοφος ενεργεί σωστά σε όλα τα θέματα, ακόμα και στην παρασκευή της φακής. Κατά τη συνταγή λοιπόν του Ζήνωνα, στη φακή προστίθεται 'δυωδέκατον κοριάννου', δηλαδή κορίανδρου. Το απόσπασμα παραθέτει ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί' (4.158a,b). Η 'φακῆ' αναφέρεται επίσης από τον Κλέαρχο το Σολέα (4ος-3ος αι.π.Χ.) στο έργο του 'Περί Γρίφων'. Το απόσπασμα παραθέτει ο Αθήναιος στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί'.
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 4.158a,b στο: Gulick, C.B. μτφ. (1987) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.2. Cambridge: Harvard University Press, 504-505 Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 14.649a στο: Gulick, C.B. μτφ. (1980) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.6. Cambridge: Harvard University Press, 504-505
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Φακές σούπα
Πολύ απλή συνταγή για σούπα οσπρίων. Στις φακές προστίθενται ρύζι και κρεμμύδι.
Φακές σούπα με τριν
Πριν προστεθεί στη σούπα, μισό από το τριν σοτάρεται ελαφρά σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φακές σούπα ξιδάτη
Οι φακές βράζονται σε νερό μαζί με ρύζι ή διάφορα χόρτα και λαχανικά. Προς το τέλος του ψησίματος, στη σούπα προστίθενται ελαιόλαδο και ξίδι.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Φακή, η
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής