Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κτηνοτροφία και γεωργικές εργασίες στο Μιτσερό κατά την Τουρκοκρατία
Αναφορά στην παρασκευή διαφόρων ειδών γαλακτομικών προϊόντων, στην διαδικασία παρασκευής τους, στα βοσκοτόπια κλπ
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η κοινότητα είχε πολλά κοπάδια που έβοσκαν ελεύθερα. Λέγεται ότι στην περιοχή των Αγίων Ηλιοφώτων είχε μεγάλα πέτρινα γαλευτήρια όπου τα αιγοπρόβατα πήγαιναν μόνα του για να τα γαλέψουν (αρμέξουν). Κατασκεύαζαν χαλούμια, αναράδες, τυριά, τραχανά, που ήταν εξαιρετικής γεύσης λόγω των θρουμπιών και των άλλων άγριων θάμνων. Αυτά τα φύλαγαν σε μεγάλα σταμνιά για δική τους χρήση ή τα πουλούσαν στα πανηγύρια στους κατωχωρίτες που ήταν γεωργοί ως επί το πλείστον. Οι γυναίκες έκαναν συνεταιρισμό στο γάλα όταν δεν ήταν αρκετό να γεμίζει ένα χαρτζί (μεγάλο σε μέγεθος μαγειρικό σκεύος). Πέντε έξι νοικοκυριά έσμιγαν το καθημερινό γάλα αφού μετρούσαν πόσο έπαιρνε η καθεμιά και το έπηζαν με τη σειρά. Το μέτρημα του γάλακτος γινόταν με το στούππωμαν (έκλειναν το καπάκι) της χαλκομαήρησσας (χάλκινης μαγείρισσας). Για να το πήξουν χρησιμοποιούσαν την πηθκιάν του χοίρου, το στομάχι του. Μούδουρου (200?) 18.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο καθένας είχε τα ζώα που τον βοηθούσαν να κάνει τις γεωργικές εργασίες του, δηλαδή να σπείρει, να θερίσει, να μεταφέρει ξύλα και διάφορα φορτία. Συνήθως είχαν το (ζευκάρι το καματερόν) δηλαδή δυο βόδια, και άλογα, μούλες ή γαϊδούρια. Το όργωμα το έκαναν με τα βόδια αλλά αν δεν είχαν έζευαν και γαϊδούρια Μούδουρου (200?) 18. Λόγω της ελευθέρας βοσκής οι κάτοικοι άρχισαν να φιλονικούν μεταξύ τους και γι’ αυτό αποφάσισαν να διαμοιράσουν την περιοχή σε 4 μερίδια ανάλογα με τις τέσσερις πρώτες οικογένειες, Σύμφωνα με μια μαρτυρία γύρω στο 1875 έκαμαν τον διαμοιρασμό έβγαλαν τίτλους ιδιοκτησίας (κοτσάνια). Κάθε οικογένεια είχε το δικό της κοπάδι που το πρόσεχαν οι ίδιοι, ο άντρας ή η γυναίκα. Τα παιδιά ιδίως όταν γίνονταν 8-10 χρονών γίνονταν βοσκοί. Μούδουρου (200?) 18.
Βιβλιογραφία
Αθηνούλα Παρπέρη Μούδουρου (200?), Μιτσερό, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Γαμήλια φαγητά και έθιμα (Μιτσερό)
διατροφικές συνήθειες των γεωργών
Ο γεωργός ξεκινούσε τη μέρα του πριν τα χαράματα, συνήθως στις 2 ή 3 το πρωί με ένα δυναμωτικό πρωινό που περιλάμβανε συνήθως σούπα με πουρκούριν [πουρκούριν,το = το πλιγούρι] και φιδέν [...] Γύρω στις 9 με 10 το πρωί, όταν ο ήλιος ανέβαινε ψηλά, σταματούσε τις εργασίες για να ξαποστάσει και να μπουκκώσει [μπουκκώννω = προγευματίζω].
Σήκωσες (Μιτσερό)
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
γαλευτήριν,το
Πήλινο σκεύος μέσα στο οποίο έβαζαν το γάλα όταν άρμεγαν τα ζώα.
Χρειώδη γεωργού
Επισυνάπτεται κείμενο με διάφορα εργαλεία που ήταν απαραίτητα για τον γεωργό: Ξυστούρης Σ. (1980) 286-292.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
Κτηνοτροφία και γεωργικές εργασίες στο Μιτσερό κατά την Τουρκοκρατία
Αναφορά στην παρασκευή διαφόρων ειδών γαλακτομικών προϊόντων, στην διαδικασία παρασκευής τους, στ&...
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Άι Βασίλης,ο
Ψωμί ή πίτα της Πρωτοχρονιάς.
Έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο Μιτσερό
Καλλιέργειες και κτηνοτροφία στο Μιτσερό
Καλλιέργειες και κτηνοτροφία στο Μιτσερό τον 20ον αι.Γίνεται επίσης αναφορά στο σεισμό του 1735 και την καταστροφή του Μιτσερού. Ελένη Χρίστου
Κτηνοτροφία και γεωργικές εργασίες στο Μιτσερό κατά την Τουρκοκρατία
Αναφορά στην παρασκευή διαφόρων ειδών γαλακτομικών προϊόντων, στην διαδικασία παρασκευής τους, στ&...
Σήκωσες (Μιτσερό)
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
Κρατικός Κτηνοτροφικός Σταθμός (Βατιλή)
Παραθαλάσσια Λιβάδια
Πρόκειται για μικρά παραθαλάσσια τεμάχια γης μεταξύ των αμμόλοφων και το παρθένου εδάφους τα οποία καθαρίζαν οι χωρικοί κατά την Τουρκοκρατία, συμφωνα με μαρτυρία του γερμανού καθηγητή Λούτβιχ Ρος (1845). Αυτά λόγω της φυσικής υγρασίας ήταν ιδανικά για παραγωγή ριζαριού, βαμβακιού, κρεμμυδιών, πεπονιών, φασολιών, λαχανικών και γενικά κηπευτικών προϊόντων
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής