Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Ζάχαρις
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Ζάχαρη, το σάκχαρον.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Σανκρ.sarkara, αραβ. sukkar,περσ. shakar, ελλην. σάκχαρον, λατ. succarum. Από το αραβ. προλήλθαν τα γαλλ. sucre, αγγλ. sugar, ιτλ. zucchero, ισπαν. azucar (Ερωτοκρίτου Ι, 1989, σελ. 402)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Μία από τις κύριες γλυκαντικές ουσίες, που χρησιμοποιήτο για την παρασκευή διάφορων επιδορπίων. (Σημ. Στ. Λαζάρου)
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Τα δώρα που έφερναν στο βρέφος είχαν συμβολικό χαρακτήρα. Στη Λάπηθο έπαιρναν το μωρό μετά το εκκλησίασμα στο σπίτι της γιαγιάς ή αν δεν υπήρχε της νονάς της μάνας του και του έδιναν πάντα κάτι λευκό όπως αλάτι, ζάχαρη ή βαμβάκι για να ζήσουν πολλά χρόνια και να ασπρίσουν τα μαλλιά του. Η ζάχαρη επίσης είχε και την έννοια του γλυκού, να έχει ζωή γλυκιά, ευτυχισμένη και το ίδιο το άτομο να είναι γλυκομίλητο και γλυκός, ήρεμος χαρακτήρας. Συνήθως έβαζαν την ζάχαρη σε σακουλάκι και την έδεναν στο στήθος του βρέφους ενώ αλλού το έβαζαν στο τσάι του να το πιει.(Πρωτοπαπά Κ, 2009, σελ. 319-320, 408)
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Βρέφη
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Πρωτοπαπά Κ.(2009)’Εθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου,Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου,Λευκωσία,σελ.319-320, 408 Ερωτοκρίτου Ι (1989) Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών XIV Υλικά δια την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου Μέρος Γ΄ εκδ. Θεοφανώς Δ. Κυπρή, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Ζαννέτου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Κατσούρες, το γλυκό των φτωχών, με φρουτοσαλάτα
Οι κατσούρες με ζάχαρη αποτελούσαν διαδεδομένο έδεσμα της περιόδου της Αγγλοκρατίας. Ήταν εύκολο στην παρασκευή αλλά και φτηνό, γι' αυτό και αποκαλείται γλυκό των φτωχών. Στη συγκεκριμένη συνταγή παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη παραλλαγή του, αφού συνοδεύεται από φρουτοσαλάτα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Γλυκαντικές ύλες κατά τον 18ον αιώνα
Αναφορά του Αρχιμ. Κυπριανού (1788) στο βιβλίο του "Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου" στα είδη των καλλιεργειών από τις οποίες παρήγοντο οι γλυκαντικές ουσιές που χρησιμοποιούνταν κατά τον 18ον αιώνα.
γλυτζ̆ιστά (γλυτζιστά),τα
Γλυκιές πίτες με αμύγδαλα και κανέλα, μερικές φορές παραγεμισμένες με αμύγδαλα, κανέλα, ροδόσταγμα και ζάχαρη.
Γλυτζιστικόν
Κυπριακά Γλυκά
Τα περισσότερα γλυκά ή «γλυτζιστικά» όπως τα αποκαλούσαν οι Κύπριοι, αυτά που εμείς θεωρούμε μέχρι σήμερα παραδοσιακά, έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα και από το Βυζάντιο, όπως μαρτυρούν εύγλωττα, τις περισσότερες φορές, οι ίδιες οι ονομασίες τους. Αναφέρω ενδεικτικά τα λαλάγκια, λαλαγκούθκια, λαγκόπιττεςτης Καρπασίας, τα ξεροτήανα, τον καϊγκανά τον οποίο συναντούμε και στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, παστέλλι,το οποίο συναντούμε στα βυζαντινά κείμενα και έγγραφα της Ενετοκρατίας, τι...
Τιμές καφέ και ζάχαρης τον 19ο αιώνα
Τιμές εισαγόμενου καφέ (από τη Βραζιλία) και ζάχαρης (από την Αυστρία) το 1884.
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
Μεσαιωνικοί Ζαχαρόμυλοι
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής