Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
αποθήκες σιτηρών Συνεργατικής,οι
Περιγραφή των νεότερων αποθηκών σιτηρών. Αναφορά σ' αυτές του χωριού Τρικώμου.
Περιγραφή Χώρου
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Περιγραφή Χώρου
Περιγραφή Χώρου Παρασκευής και Διάθεσης
Οι αποθήκες σιτηρών, που χτίστηκαν από τη Συνεργατική του χωριού, για να αποθηκεύονται τα σιτηρά που αγοράζονταν από τους γεωργούς βρίσκονται κοντά στο δημοτικό σχολείο. Αποτελούνται από δύο συγκροτήματα. Το πρώτο αποτελείται από τρεις μεγάλες θολωτές αποθήκες, κατασκευασμένες με τσιμέντo στο χωράφι του Σιλή, δίπλα στου Κκελιού. 'Εχουν σχήμα θόλου στην οροφή για να μπορούν να κυκλοφορούν άνετα οι εργάτες που μεταφέρουν τους σάκους σιτηρών στους ώμους τους, πατώντας πάνω σε «σάλια» - ξύλο με σκαλιά. Αργότερα, σε κτήμα του Λευτέρη Κάτσια, που αγοράστηκε από τη Συνεργατική, ανεγείρεται μια διπλή αποθήκη με θόλο. Επειδή υπήρχε έλλειψη εργατικών χεριών, ο γραμματέας της Συνεργατικής, Γιαννάκης Α. Λοϊζιάς, αντέγραψε έναν εύκολο τρόπο, που χρησιμοποιούσαν στις αποθήκες χαρουπιών στο Πογάζι για την αποθήκευσή τους. Το μηχάνημα τούτο δοκιμάστηκε για έναν χρόνο και κατασκευάστηκε από την εταιρεία «Κρόνος» στο Βαρώσι με τις σχετικές αναπροσαρμογές και βελτιώσεις. Έτσι, τα σιτηρά αποθηκεύονταν πολύ ευκολότερα και φθηνότερα. Το μόνο μειονέκτημα του τροπου αυτού ήταν η πολλή σκόνη που σκορπιζόταν στα γύρω σπίτια και γενικά στην περιοχή από τα σιτηρά, όταν εκτοξεύονταν από το ειδικό μηχάνημα (Ιωαννίδης 2010, 341).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η συγκέντρωση σιτηρών αποτελούσε μια από τις κύριες δραστηριότητές της και γινόταν από την Επιτροπεία Σιτηρών, μέσω της Συνεργατικής, με σχετική προμήθεια. Προτού χτιστούν οι ιδιόκτητες αποθήκες της Συνεργατικής, οι γεωργοί κουβαλούσαν σε σάκους και με τα αμάξια τους τα σιτηρά τους και τα παρέδιναν σε διάφορες αποθήκες - εκείνες του Κωνσταντινίδη, σε σπίτια και σε καμιά εικοσαριά άλλους χώρους. Στην είσοδο της αποθήκης υπήρχε μικρή ζυγαριά, πάνω στην οποία τοποθετούνταν 5-10 σάκοι σιτηρών, ζυγίζονταν κι αμέσως οι εργάτες τούς άδειαζαν. Με την ανέγερση όμως των ιδιόκτητων αποθηκών το ζύγισμα γινόταν με μεγάλη σύγχρονη ζυγαριά, τη γεφυροπλάστιγγα. Οι «καρρότσες» που έσερναν τα τραχτέρ, τα αυτοκίνητα ή άλλα μέσα που μετέφεραν τα σιτηρά, πρώτα σε σάκους κι αργότερα χύμα, ανέβαιναν στη γεφυροπλάστιγγα, ζυγίζονταν, άδειαζαν το γέννημα στην αβάτζη του μηχανήματος και σε λίγα λεπτά, άδεια όπως ήταν, ξαναζυγίζονταν και αφαιρείτο η τάρα [το απόβαρο]. Οι γεωργοί παρέδιδαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κριθαριού παρά σιταριού, παραλάμβαναν την απόδειξη και την Κυριακή καταβαλλόταν από τον γραμματέα το οφειλόμενο ποσό, αφού αφαιρείτο το ποσό που όφειλαν στη Συνεργατική. Γύρω στον Μάρτη η Επιτροπεία Σιτηρών παρελάμβανε τα σιτηρά, μεταφέρονταν χύμα με τ' αυτοκίνητα - απορροφούνταν με ειδικό κοχλία από την αποθήκη - στη Λευκωσία ή στο Βαρώσι και αποθηκεύονταν σε σιλό. Μετά το τέλος της παραλαβής καταβαλλόταν από την Επιτροπεία Σιτηρών το ποσό των προμηθειών και, αφού αφαιρούνταν τα διάφορα έξοδα και το υπόλοιπο, που ήταν κέρδος, μοιραζόταν, μεταξύ του αποθηκαρίου και της Συνεργατικής (Ιωαννίδης 2010, 342-343).
Βιβλιογραφία
Ιωαννίδης Π. (2010), Τρίκωμο: Το Κεφαλοχώρι της Καρπασίας (Παράδοση - Ιστορία - Άνθρωποι), τ. Β΄ (1878 μ.Χ. - 2010 μ.Χ.), Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Ιωαννίδης Π. (2010), Τρίκωμο: Το Κεφαλοχώρι της Καρπασίας (Παράδοση - Ιστορία - Άνθρωποι), τ. Β΄ (1878 μ.Χ. - 2010 μ.Χ.), Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
σιτάρι,το
Η καλλιέργεια και η χρήση του σιταριού μεταφέρθηκε στη Κύπρο από τη Μέση Ανατολή την εποχή το χαλκού. Η σημαντικότητα του σιταριού φαίνεται από τη φράση που χρησιμοποιούσαν οι Κύπριοι « Όταν γεωρκήση η Μεσαρκά [Μεσαορία,η = η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στα όρη Τρόοδος και Πενταδάκτυλος], χορταίνουν μανάδες και παιδιά, και όταν γεωρκήση η Πήλα πεθανίσκουν που την πείνα».
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
αποθηκευτικοί χώροι σπιτιού (ρόβοι, σέντε),οι
γούφα,η
Υπόγειο δωμάτιο-λάκκος για την αποθήκευση σιτηρών.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής