Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κλάδεμα και μπόλιασμα δεντρών
Βασικές μεθόδοι για ενδυνάμωση του φυτού
Περιγραφή Τεχνικής
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Τεχνικής
Περιγραφή τεχνικής
«Από το Σεπτέμβρη», μετά το μάζεμα των ελιών, αρχίζαμε μαζί με τον Αντρέα Πασχαλίδη (Κκάφα) το κλάδεμα, που τέλειωνε ως το τέλος του Νιόβρη. Παίρναμε μαζί μας ψαλίδι, σβανά, κουνιά και ξυναρούι με το οποίο καθαρίζαμε με το θηλυκό μέρος του τα δέντρα και μετά τα κλαδεύαμε. Το Φλεβάρη άρχιζε το "πέλιασμα" των περβολιών, γιατί την εποχή εκείνη δενυπήρχαν "τρακτούδκια". Μπαίναμε στη σειρά, πέντε έξι, άντρες ή γυναίκες κι ο καθένας μας κρατούσε έκταση όση κρατούσε μισό δέντρο. Εγώ ήμουν πρωτεργάτης κι έκανα την αρχή. Διήγηση Ανδρέας Μαυρουδκιού, 2001,βλ. Ιωαννίδης Π. (2010) 81.
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Επεξεργασίας
Γεωργική / Αλιεία/ Κτηνοτροφία
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το μεροκάματο τότε ήταν 2 - 2 1/2 σελίνια και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο άρχισε ν' αυξάνεται. Αρχίζαμε δουλειά στις 7 το πρωί, προγευματίζαμε στις 9, τρώγαμε μεσημεριανό στις 12 και σχολάζαμε συνήθως στις 5 το απόγευμα. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε οχτάωρο». Διήγηση Ανδρέας Μαυρουδκιού, 2001, Ιωαννίδης Π. (2010) 81.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ιωαννίδης Π. (2010) Τρίκωμο: το κεφαλοχώρι της Καρπασίας: παράδοση, ιστορία, άνθρωποι, τ. 2, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Ιωαννίδης Π. (2010), Τρίκωμο: Το Κεφαλοχώρι της Καρπασίας (Παράδοση - Ιστορία - Άνθρωποι), τ. Β΄ (1878 μ.Χ. - 2010 μ.Χ.), Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
απλωταρκάτης,ο
Ο πρωταρκάτης [αρχιεργάτης] στον θερισμό ή στο κλάδεμα.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής