Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
αγγούρι(ν),το
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αγγούρι Ο επιμηκής και κυλινδρικός καρπός της αγγουριάς, με άσπρη ή πρασινωπή σάρκα, τραγανή και δροσιστική (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αγγούρι,το, 51)
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < μεσν. ἀγγούριν < ἀγγούριον, υποκ. τού ἄγγουρος < ἄγουρος, επειδή η σάρκα του καρπού τρώγεται άγουρη, με πρασινωπό χρώμα. Κατ' άλλη άποψη η λέξη ανάγεται στο αραβ. agur (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αγγούρι,το, 51). Επιστημονική ονομασία: Cucumis sativus/Cucurbitaceae (Γεννάδιος 1914, 761) πληθ. τα αγγούρκα υποκ. το αγγουρού(δ)ιν, πληθ. τα αγγουρούδκια Το φυτό ονομάζεται αγγουρκά, πληθ. οι αγγουρκές (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αγγούριν,το, 49) Ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης σημειώνει ότι το αγγούριν ονομάζεται και δροσινόν κατ' ευφημισμόν. Οι χωρικοί απέφευγαν να το ονομάζουν αγγούρι λόγω της ομοιότητάς του με το ανδρικό μόριο. Κάθε φορά που αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη αγγούρι, τη συνόδευαν με τις λέξεις «με συμπάθκειον», π.χ. «με συμπάθκειον αγγούρκα». Ονομάστηκε δροσινόν, διότι συγκρατεί τη δροσερότητά του (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα δροσινόν,το, 62).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Καταναλώνεται ωμό, μόνο του ή σε σαλάτες (Γεννάδιος 1914, 761). Επίσης, τρώγεται διατηρημένο σε ξίδι (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αγγούρι,το, 51).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η Χλώρακα της Πάφου, ήταν ένα χωριό που φημιζόταν για τα αγγούρια του. Κατά τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι της Χλώρακας, πρωτοπόροι, κατασκεύασαν τα γυάλινα θερμοκήπια, καταφέρνοντας να παράγουν και τον χειμώνα αγγούρια. Τα αγγούρια της Χλώρακας έγιναν τότε γνωστά ανά την Κύπρο. Δεν έμοιαζαν με τα σημερινά αγγουράκια. Ήταν μεγάλα σε μέγεθος και στραβά. Οι Χλωρακιώτες βέβαια, προσπαθούσαν να παράξουν ίσια αγγούρια, τσαπίζοντας το έδαφος συχνά, ώστε να αποτρέπουν την παραμόρφωση του σχήματός τους (Η Εφημερίδα της Χλώρακας, «Αγγούρια της Χλώρακας»). Σήμερα, η κύρια ποικιλία αγγουριών που καλλιεργείται στην Κύπρο, παράγει αγγούρια μικρά, 15 εκ. περίπου και βάρους 150 γραμ. (Malliotis-Cyprus, «Αγγούρι (Cucumis sp. - Family Cucurbitaceae)»).
Βιβλιογραφία
Γεννάδιος Π. Γ. (1914), Λεξικόν φυτολογικόν: Περιλαμβάνον τα ονόματα, την ιθαγένειαν και τον βίον υπερδεκασχιλίων φυτών, εν οις και τα λόγω χρησιμότητος ή κόσμου καλλιεργούμενα, των οποίων περιγράφονται και η ιστορία, η καλλιέργεια, τα προϊόντα και αι νόσοι, Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεωνή, Εν Αθήναις. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Διαδικτυακές πηγές: Η Εφημερίδα της Χλώρακας, «Αγγούρια της Χλώρακας», https://chlorakasefimerida.blogspot.com. Malliotis-Cyprus, «Αγγούρι (Cucumis sp. - Family Cucurbitaceae)», http://www.filagrogroup.com/cgibin/hweb?-A=104&-V=malproducts.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Δημητριακά, Φρούτα και Λαχανικά στην Κύπρο τον 16ον αι.
Λαχανικά και άγρια χόρτα στη διατροφή των Κυπρίων, αναφορά του 1894
Στο περιηγητικό κείμενο της Ρίχτερ γίνεται αναφορά για το πώς μαγειρεύονται και τρώγονται τα διάφορα λαχανικά και άγρια χόρτα...
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Malliotis-Cyprus, «Αγγούρι (Cucumis sp. - Family Cucurbitaceae)», http://www.filagrogroup.com/cgibin/hweb?-A=104&-V=malproducts.
Γεννάδιος Π. Γ. (1914), Λεξικόν φυτολογικόν: Περιλαμβάνον τα ονόματα, την ιθαγένειαν και τον βίον υπερδεκασχιλίων φυτών, εν οις και τα λόγω χρησιμότητος ή κόσμου καλλιεργούμενα, των οποίων περιγράφονται και η ιστορία, η καλλιέργεια, τα προϊόντα και αι νόσοι, Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεωνή, Εν Αθήναις.
Η Εφημερίδα της Χλώρακας, «Αγγούρια της Χλώρακας», https://chlorakasefimerida.blogspot.com.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Δημητριακά, Φρούτα και Λαχανικά στην Κύπρο τον 16ον αι.
Λαχανικά και χόρτα κατά τη Βυζαντινή περίοδο
Λαχανικά και χόρτα κατά τον 18ον αι.
Περί λαχάνων και χόρτων (Κυπριανού Αρχιμ., 1788)
Λαχανικά ξιδάτα
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής