Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Εμπορικά Κέντρα
Αναφορά κυρίως στο Τρίκωμο ως εμπορικό κέντρο κατά την Τουρκοκρατία
Περιγραφή Χώρου
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Περιγραφή Χώρου
Περιγραφή Χώρου Παρασκευής και Διάθεσης
Κατά την Τουρκοκρατία άρχισαν να δημιουργούνται εμπορικά κέντρα-αγορές τόσο στις πόλεις όσο και σε μεγάλα χωριά. Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έπαιρναν στα κέντρα αυτά τα προϊόντα τους, τα πουλούσαν και προμηθεύονταν εκείνα που δεν παρήγαγαν οι ίδιοι. Το Τρίκωμο, που βρίσκεται σ' έναν κεντρικό γεωγραφικό χώρο και που περιστοιχίζεται από μια μεγάλη ομάδα μικρών χωριών από όλες τις διευθύνσεις, ήταν φυσικό να εξελιχθεί σ' ένα εμπορικό κέντρο. Αγρότες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, με τα ζώα τους, τα αμάξια τους (τις «καρρέττες> τους) κατέφευγαν στο Τρίκωμο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να προμηθευτούν ό,τι χρειάζονταν και σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση. Εκεί υπήρχαν μικρά καταστήματα που διέθεταν βασικά αγαθά καθώς επίσης βιοτέχνες και διάφοροι «μαστόροι» - σιδεάδες, «τσαγκάρηδες», ξυλουργοί, καρρεττάρηδες, βαφείς κ.ά, Ιωαννίδης Π. και Γεωργιάδης Α. (2000) 101 Αγαθά που αναφέρονταν ήταν: σιτάρι, κριθάρι, σταφύλια, ελιές, σουσάμι, καπνός, βαμβάκι, μετάξι, κρασί, φρέσκοι καρποί, ζώα κ.α. Ιωαννίδης Π. και Γεωργιάδης Α. (2000) 95, 101
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Ιωαννίδης Π. και Γεωργιάδης Α. (2000) Τρίκωμο: το κεφαλοχώρι της Καρπασίας: παράδοση, ιστορία, άνθρωποι, τ. 1, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Ιωαννίδης Π. - Γεωργιάδης Α. (2000), Τρίκωμο: Το Κεφαλοχώρι της Καρπασίας (Παραδοση - Ιστορία - Άνθρωποι), τ. Α΄(1900 π.Χ. - 1878 μ.Χ.), Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
Παραθαλάσσια Λιβάδια
Πρόκειται για μικρά παραθαλάσσια τεμάχια γης μεταξύ των αμμόλοφων και το παρθένου εδάφους τα οποία καθαρίζαν οι χωρικοί κατά την Τουρκοκρατία, συμφωνα με μαρτυρία του γερμανού καθηγητή Λούτβιχ Ρος (1845). Αυτά λόγω της φυσικής υγρασίας ήταν ιδανικά για παραγωγή ριζαριού, βαμβακιού, κρεμμυδιών, πεπονιών, φασολιών, λαχανικών και γενικά κηπευτικών προϊόντων
Χώροι πώλησης προϊόντων και δημοτική αγορά
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής