Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Σαββαδκιάτικα
Τρόφιμα που δίνονταν ως δώρα -αμοιβή από τα παιδιά στον δάσκαλο τους κάθε Σάββατο
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Τρόφιμα που δίνονταν ως δώρα -αμοιβή από τα παιδιά στον δάσκαλο τους κάθε Σάββατο
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία προέρχεται από τη μέρα Σάββατο
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Κατά την Τουρκοκρατία, οι μαθητές πλήρωναν ελάχιστα γρόσια ως δίδακτρα στον δάσκαλο τους κάθε τέλος του μήνα, και ήταν υπόχρεοι να του παίρνουν κάθε Σάββατο δώρα όπως ψωμιά, χαλλούμια, αυγά, κρασί κ.α. τα οποία ονόμαζαν σαββαδκιάτικα, Ιωαννίδης Π. και Γεωργιάδης Α. (2000) 191. Στο χωριό Πραιτώρι επίσης αναφέρεται ότι η πληρωμή των δασκάλων ήταν ένα ενδεκάρι (τούρκικο νόμισμα αξίας ένδεκα γροσιών), για κάθε μαθητή, ένα ψωμί, εκατόν δράμια λάδι, διακόσια δράμια κουκιά, διακόσια δράμια φασόλια ή λουβιά (όποιος είχε), τρεις οκάδες πατάτες ή κολοκάσι (όποιος είχε), ρακί, κρασί, σουτζιούκος, σταφίδια, πορτός (αφέψημα σταφυλιών, με σιτάρι μέσα) και λίγες ελιές. Αυτά ήταν υποχρεωτικά. Δίνονταν δυο φορές τον χρόνο, μέρα Σάββατο και γι' αυτό λέγονταν και «Σαββατιάτικα». Στις γιορτές των Χριστουγέννων, έδιναν επίσης στο δάσκαλο, ένα ψωμί, μιαν παξιμάδια και λίγα χοιρινά, ο κάθε ένας μαθητής. Τη Λαμπρή πάλι ο κάθε μαθητής έπαιρνε στο δάσκαλο μιαν παξιμάδια, μιαν φλαούναν (όποιος μπορούσε να δώσει). Σταυρινού Α. Δ. (1993) 21.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Ιωαννίδης Π. και Γεωργιάδης Α. (2000) Τρίκωμο: το κεφαλοχώρι της Καρπασίας: παράδοση, ιστορία, άνθρωποΙ, Τ. 1, Λευκωσία Σταυρινού Αντρέα Δ. (1993) Το Πραιτώρι της Πάφου -της Κύπρου- : κοινωνικό-ιστορικό-λαογραφική μελέτη κι έρευνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Ιωαννίδης Π. - Γεωργιάδης Α. (2000), Τρίκωμο: Το Κεφαλοχώρι της Καρπασίας (Παραδοση - Ιστορία - Άνθρωποι), τ. Α΄(1900 π.Χ. - 1878 μ.Χ.), Λευκωσία.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής