Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Φούρνος παραδοσιακός, ο "πουκατινός"
"Αν δεν φουμίσεις τον φούρνο σου,για εννά σου κρούσει τα ψουμιά, για εννά σου τ' αφήκει ωμά."
Σοφοκλέους (2004, σελ 73)
Περιγραφή Χώρου
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Περιγραφή Χώρου
Περιγραφή Χώρου Παρασκευής και Διάθεσης
Ένα άλλο είδος παραδοσιακού φούρνου που ήταν σε ευρεία χρήση ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν γειτνίαζαν με δάση, άρα δεν είχαν πολλά καυσόξυλα, ήταν ο φούρνος ο πουκατινός όπως τον αποκαλούσαν όπου η φωτιά το άψημον- ήταν στο κάτω μέρος του και τα ψωμιά τοποθετούνταν για ψήσιμο στο πάνω μέρος. Η διαδικασία για το θεμέλιο και το πεζούλι ήταν ακριβώς η ίδια με τον συνηθισμένο φούρνο. Με τη διαφορά ότι το κενό στο πεζούλι δεν το γέμιζαν με μπάζα, αλλά το άφηναν ελεύθερο. Στη μέση του στο κέντρο ακριβώς του κυκλικού πεζουλιού- τοποθετούσαν μια πέτρα πελεκημένη κυκλικά ύψους 2 πόδια (60 εκατοστά) το γουλλίν όπως την αποκαλούσαν. Η πέτρα χρησίμευε ως επί πλέον στήριγμα (κεντρικό) για την πήλινη πλάκα που τοποθετούσαν στη συνέχεια. Τα άκρα της πλάκας ακουμπούσαν γύρω-γύρω στο κυκλικό πεζούλι. Για την κατασκευή της πλάκας- την οποία έφτιαχναν οι γυναίκες του σπιτιού, χρησιμοποιούσαν κατάλληλο γι αυτό το σκοπό ψιλοκοσκινισμένο χώμα και άχνη τ' αχέρου. Ανακάτευαν το μείγμα με νερό, φτιάχνοντας πηλό, τον οποίο άφηναν 8 μέρες για να ψηθεί. Κατά διαστήματα τον ανακάτευαν. Στη συνέχεια καθάριζαν μια επίπεδη επιφάνεια σε μια γωνιά της αυλής τους και άπλωναν τον πηλό προσέχοντας οι διαστάσεις που θα έδιναν στην υπό κατασκευή πλάκα να είναι ακριβώς οι ίδιες με τη βάση- πεζούλι του φούρνου. Το πάχος της πλάκας ήταν 2 περίπου ίντσες. Στο κέντρο της ακριβώς δημιουργούσαν ένα μικρό βαθούλωμα για να εφαρμόσει στη συνέχεια πάνω στη πελεκημένη πέτρα- στήριγμα. Άφηναν τη πλάκα 20 μέρες στον ήλιο να στεγνώσει και ακολούθως τη γύριζαν από την άλλη πλευρά για άλλες 20 μέρες. Όταν η πλάκα ήταν έτοιμη, την έπαιρνε ο μάστορας βοηθούμενος και από άλλους φυσικά- και την τοποθετούσε στην υπερυψωμένη βάση πεζούλι. Σε ορισμένες περιοχές χρησιμοποιούσαν πλάκες της φωτιάς όπως τις αποκαλούσαν, τις οποίες προμηθεύονταν από λατομεία της Αθηένου και του Κόρνου. Αρχικά αυτές οι πλάκες (κατά τη χρήση τους) είχαν σχήμα ορθογώνιο ενώ αργότερα τους έδιναν σχήμα κυκλικό, στρογγυλεύοντας τις τέσσερις γωνιές τους. Απ' εκεί και πέρα, η διαδικασία για το κτίσιμο του φούρνου ήταν ακριβώς η ίδια με τον συνηθισμένο φούρνο. Για το κτίσιμο του- εκτός βέβαια από την προκατασκευή των υλικών, πληθαριών και πλάκας- ο μάστορας χρειαζόταν 3 περίπου μέρες. Για τη φωτιά που άναβαν στο κάτω μέρος του φούρνου, χρησιμοποιούσαν κόνδυλα άχυρα, ξερά φύλλα και χόρτα και σάουδα, μικρά κλαριά δένδρων. Όταν έφερνεν ο φούρνος την πυράν όταν δηλαδή ήταν έτοιμος με την κατάλληλη θερμοκρασία, τοποθετούσαν τα ωμά ψωμιά με την βοήθεια του φουρνόφκιου ξύλινο φτυάρι με μακρύ χέρι- στη πλάκα, στο πάνω μέρος του φούρνου. Έκλειναν το στόμιο με μαρμάρινη πλάκα και σσίλωwαν τα μικροανοίγματα γύρω-γύρω με ασσιεροπηλό. Σοφοκλέους (2004, σελ 74-78)
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Σοφοκλέους Γ. (2004), Παράθυρο στη Κύπρο μας. Λαογραφική –Πολιτιστική Ανθολογία, τομ. Β΄, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
Εργαλεία παραδοσιακού φούρνου
Εργαλεία φούρνου μάντζιπα
Το φουρνόφκιoν: μακρύ κοντάρι με στρογγυλή μεταλλική πλάκα στη μια του άκρη για φούρνισμα και ξεφούρνισμα των ψωμιών.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Σοφοκλέους Γ. (2002-2006), Παράθυρο στην Κύπρο μας: λαογραφική–πολιτιστική ανθολογία, τ. Α΄-Γ΄, MAGS Press, Λάρνακα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
Ο Φούρνος στην αγροτική κοινωνία (μελέτη)
Επισυνάπτεται μελέτη της Χατζησάββα Ειρήνη (2007),'Ο φούρνος στην αγροτική κοινωνία της Κύπρου', στο Φούρνοι και παραδοσιακά ζυμώματα στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο (Πρόγραμμα 'Θράκη- Αιγαίο - Κύπρος', Θήρα 2007), 235-258. Τυπολογική προσεγγίση των φούρνων στις διάφορες επαρχίες της Κύπρου
Φούρνος του μάντζιπα
Ο φούρνος του μάντζιπα ήταν συνήθως κτισμένος εξωτερικά, πίσω από το μεγάλο στεγασμένο χώρο μέσα στον οποίο γινόταν το ζύμωμα, αλλά είχε το στόμιο του ν' ανοίγει μέσα στο χώρο αυτό.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής