Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος Συζήτησης










http://www.cyprusfoodndrinks.com
Newsletter
*

Αναζήτηση Τεκμηρίων

Τίτλος
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα.


  • Σχετική Βιβλιογραφία


Σχετική Βιβλιογραφία

Φωτογραφίες


Συνημμένα




Περισσότερα


Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
μεζές,ο - μεζελλίκκιν - μεζεκλίκκιν,το
πεσκέσι,το
Σχετικό Περιεχόμενο - Σκεύη - εργαλεία
ανεμόμυλος,ο
Ο μύλος που χρησιμοποιεί ως κινητήριο δύναμη τον άνεμο.
ανεμότρατα,η
Αλιευτικό σκάφος. 
αντζ̆ίστριν (αντζίστριν),το
απλάδκια,τα
Μακρουλά δίχτυα σταθερού ύψους.  
αρμιθκιές,οι
Είδος μονόφυλλων διχτύων.  
βάρκα,η
βουτζ̆έντρα (βουτζέντρα) - καματόβερκα,η
Το βούκεντρο.
δίχτυα,τα
δρεπάνιν,το
Δρεπάνι ή δρέπανος ή δρεπάνη: εργαλείο που χρησιμοποιείται στον θερισμό για τη συγκομιδή καρπού.
ζεμπίλιν,το
ζυός - ζυγός,ο
καζάνι ζιβανίας,το
καράφα,η
κούππες του γάμου,οι
Μεσαιωνικές κούπες εφυαλωμένης κεραμικής.
κοφίνα,η
λαγήνα,η
μυλόπετρες,οι
πιθάριν,το
σάρακλον,το
Ο βωλοκόπος.
σαρκά,η
Το σάρωθρο(ν).
τζ̆ουσβές (τζουσβές) ή τζ̆ισβές (τζισβές),ο - μπρίκκιν ή ιμπρίκκιν,το
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
βαζάνια γιαχνίν,τα
"Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε λίγα-λίγα τα βαζάνια [βαζάνιν,το = η μελιτζάνα] μέχρι να ροδοκοκκινίσουν [...] Τα βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα, τους ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, το σκόρδο, την κανέλα και το πιπέρι και αφήνουμε μέχρι να καταστηθούν [καταστήννω = βράζω κάτι μέχρι να απορροφηθεί ή εξατμιστεί το νερό του]" (Προφ. μαρτυρία: Σωτηρούλα Κυριάκου, 56 ετών, Δύμες - Λεμεσός, στις Κουρρή και Λαζάρου 2007, αδημοσίευτα στοιχεία).
γιαούρτιν,το
Εξαιρετικά θρεπτικό γαλακτοκομικό προϊόν, που παρασκευάζεται με ζύμωση του γάλακτος.Στην Κύπρο αποτελεί αγαπημένο συνοδευτικό αρκετών πιάτων.
λουκάνικα,τα
Είδος αλλαντικού από χοιρινό κρέας τοποθετημένο για μέρες σε κρασί. Τα λουκάνικα αποξηραίνονται στον ήλιο και, στη συνέχεια, καπνίζονται καθημερινά για 8-10 μέρες.
πορτός,ο
"Βάζουμε το μουστάρι στη φωτιά μαζί με το σιτάρι και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να καταστηθεί [καταστήννω = βράζω κάτι μέχρι να απορροφηθεί ή να εξατμιστεί το νερό του]" (Προφ. μαρτυρία: Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα - Λεμεσός, στις Κουρρή και Λαζάρου 2007, αδημοσίευτα στοιχεία).
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
θέρος,το
Το θέρισμα.
σίτεμαν,το
Ο χρόνος από τη σφαγή του ζώου μέχρι το μαγείρεμα, για να μαλακώσει το κρέας.
σπορά,η
τρύγος,ο
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αβκόν,το
Το χογλαστόν αβγό το έβραζαν για μικρό χρονικό διάστημα και το ονόμαζαν μελάτον ή βουττητόν, επειδή ο κρόκος δεν έπηζε. Αντίθετα, αν το έβραζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ονόμαζαν πηκτό ή σφικτό. Με τον όρο τηανητόν αβγό εννοούσαν τα αβγά μάτια, που τα τηγάνιζαν σε ελαιόλαδο ή σε μύλλαν χοίρου.
αβοκάτο,το
Τροπικό φρούτο.
αγγούρι(ν),το
ακτινίδιο,το
αλαπαθκιά,η
Το λάπαθο.
άλας,το
άνεθον,το - άνηθος,ο
αντζούγια,η
Ψάρι της θάλασσας.
αρτυσ̆ιά (αρτυσιά),η
Είδος μπαχαρικού, πολύ συνηθισμένο στον παραδοσιακό τταβά αλλά και σε άλλα εδέσματα.
ασ̆ινός (ασινός),ο
Ο αχινός.
αστακός,ο
αχηβάδα,η
βαζάνιν,το
Η μελιτζάνα.
γαλέτα,η
γάλος,ο
γιαούρτιν - γάλαν όξινον,το
Στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου ονομαζόταν γάλαν όξινον. Στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας και στα υπόλοιπα μέρη γιαούρτιν. "Γάλαν της τσούκκας" ονόμαζαν το γιαούρτι, το οποίο αποθηκεύονταν και πωλούνταν σε ένα είδος πήλινου δοχείου, την τσούκκαν.
δημητριακά,τα
ελιά,η
Η συλλογή του καρπού της ελιάς γινόταν συνήθως σε δύο περιόδους ανάλογα με το είδος των ελιών που παρασκεύαζαν.  Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν οι ελιές ήταν ακόμα πράσινες, οι Κύπριοι μάζευαν μικρή ποσότητα ελιών για να παρασκευάσουν ελιές τσακκιστές και ελιές κολυμπάτες, ενώ στα τέλη Οκτώβρη συνέλεγαν τις μαύρες ελιές για να παρασκευάσουν ελιές ξυδάτες και κουμνιαστές.
καϊμάκι,το
καουρμάς,ο
Ο καβουρμάς.
καππαμάς,ο
Ο καπαμάς.
καπύρα,η
Η φρυγανιά / Το ψητό γουρουνόπουλο.
κεφτές - κιοφτές,ο
κίρταμον,το
Το κρίταμο.
κόλιαντρος,ο
κόλλυβα,τα
κουραπιέδες αθηαινίτικοι,οι
Διαδεδομένο κεραστικό γάμου. Η ζύμη των κουραμπιέδων αποτελείται από αλεύρι, καβουρδισμένα αμύγδαλα και ζάχαρη, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης διάφορα μυρωδικά, όπως η κανέλα.
κουρκούτι(ν),το
κουφέττα αμυγδάλου Γεροσκήπου (προϊόν με γεωγραφική ένδειξη),τα
Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου.
Κρασί κυπριακό: Μια παράδοση 5500 χρόνων
Τα σταφύλια τα οποία προορίζονται για κρασί επιλέγονται από αμπέλια εκλεκτής ποικιλίας.Δείτε ταινία για τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής κρασιού εδώ (Πατήστε στο EN ή FR )
λο(υ)κκούμιν,το
Το λουκούμι.
λουβάνα,η
Λάθυρος ο ώχρος.
λουκάνικο,το
Αλλαντικό απο χοιρινό κρέας.
μάντολα,η
Παραδοσιακό επτανησιακό γλύκυσμα, παραλλαγή του οποίου είναι ο κυπριακός καούκκος.
μαντολάτο,το
Παραδοσιακό επτανησιακό γλυκό από αμύγδαλα, που ενσωματώθηκε στην κυπριακή κουζίνα κατά τα νεότερα χρόνια.
μάραθος,ο
μέλι,το
Το μέλι για τους Κυπρίους της οθωμανικής και νεότερης περιόδου εθεωρείτο συστατικό γλυκών και όχι άλλων φαγητών. Η ιδέα αυτή απαντάται στο λαϊκό παραμύθι «Ο Ακίνητος». Το παραμύθι «Ο Ακίνητος» διηγείται την ιστορία της βασιλοπούλας Ευγενίας. Όταν ο πατέρας της κάλεσε τις κόρες του να του πουν πόσο τον αγαπούν, οι δύο πρώτες είπαν ότι τον αγαπούν σαν το μέλι και σαν τη ζάχαρη (Κληρίδης 1960, 80).
μελομακάρονα,τα
Είδος γλυκύσματος που συνήθως παρασκευάζεται κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
μουστάριν,το
Ο μούστος.
νερό,το
νισ̆αστόν,το - νισ̆αστός,ο
Ο νισεστές.
παστά,τα
παστουρμάς,ο
παττίχα,η
Το καρπούζι.
ππελάβιν - ππελάφιν - ππιλάφιν,το
Το πιλάβι.
ρίγανη,η - ρού(β)ανος,ο - ρίανον,το
 
ρόδιν,το
Τα ρόδια συνήθως καταναλώνονταν από του χωρικούς, νωπά ως μέρος του προσφαγιού. Οι γυναίκες στο χωριό Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας, τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν υπήρχαν λεμόνια, αντικαθιστούσαν τον χυμό λεμονιού με χυμό ξινών ροδιών (Χατζηκυριακού 2007). Οι Κύπριοι με τον χυμό των γλυκών ροδιών έφτιαχναν δροσιστικό ποτό, ενώ με τον φλοιό και τις ρίζες του ροδιού παρασκεύαζαν αφέψημα, που ήταν ιδανικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας και διάρροιας (Μελιφρονίδης 1980, 163). Με το αφέψημα των ανθέων της...
σαψισ̆ιά,η
Η αψιθιά.
σ̆ερεπέττιν - σ̆ουρουπέττιν,το
Δροσιστικό ποτό από χυμό χαρουπιών.
σησάμιν,το και σαμόλαον,το
Σησάμι και σησαμέλαιο.
σούβλα - σούγλα,η
Κρέας ψημένο στα κάρβουνα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Χώροι Παραγωγής - Διάθεσης
αλώνιν,το
ανεμόμυλος,ο
Ο μύλος που χρησιμοποιεί ως κινητήριο δύναμη τον άνεμο.
αποσ̆ή (αποσή),η
Το τμήμα του βυθού της θάλασσας που βρίσκεται εκεί που τελειώνουν οι βράχοι και οι μάζες κι αρχίζουν απότομα τα βαθιά νερά και ο στρωτός βυθός.
ελιόμυλος - μύλος,ο - ελαιοτριβείον,το
μάγγανον,το


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής