Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος Συζήτησης










http://www.cyprusfoodndrinks.com
Newsletter
*

Αναζήτηση Τεκμηρίων

Τίτλος
Νερόσουπα με τα κιτρόμηλα


Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Η σούπα περιέχει τηγάνιση κρεμμυδιού, μπόλικο νερό και χυμό νεραντζιού. Στο τέλος, συμπληρώνεται με κομμάτια τηγανητού ψωμιού μαζί με το λάδι της τηγάνισης.
Κιτρόμηλα. <br/> Πηγή: Στάλω Λαζάρου.


Ονομασία - Συνταγή

Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος

Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία

Φωτογραφίες


Συνημμένα




Περισσότερα


Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
αβκολέμονη (σούπα),η
Σούπα ρύζι αβγολέμονο.
Καουρμάς με σούπα αυγολέμονη
Το κρασάτο αρνάκι του καβουρμά συνδυάζεται με την πιο διαδεδομένη και αγαπημένη στην Κύπρο σούπα, την αυγολέμονη με ρύζι. Η συνταγή προέρχεται από τον Αναλιόντα της επαρχίας Λευκωσίας.
Καππαμάς αγιομεμνήτικος
Στην τοπική αυτή εκδοχή του καππαμά χρησιμοποιείται αρνίσιο κρέας και χυμός από κιτρόμηλα (νεράντζια). Το πιάτο συνηθιζόταν στους γάμους, καθώς επίσης και στο τραπέζι των κυριοτέρων γιορτών, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Καραόλοι με το ρύζι
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Φτιαχνόταν ολόχρονα και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, όπως η Σαρακοστή.
Κραμπόσουπα
Είδος χορτοφαγικής-νηστίσιμης σούπας με βάση το κραμπί, δηλαδή το λάχανο. Όταν το κραμπί τσιγαριστεί ελαφρά με το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προστίθεται ρύζι και η σούπα ψήνεται σε νερό. 
Λουβάνα σούπα
" ... προσθέτουμε το σέλινο ψιλοκομμένο, μαζί με το ρύζι και το αλάτι. Αμέσως μετά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε στη σούπα." (Φρόσω Κάσινου, Δύμες)
Μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που παρασκευάζεται το Πάσχα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται πολύ και στην Κύπρο.
Πουρκουρόσουπα ή τσιορβάς
Παραδοσιακή συνταγή της επαρχίας Κερύνειας.
Ρεβίθια σούπα
Στη σούπα αυτή κυριαρχεί ο γευστικός συνδυασμός των ρεβιθιών με το ταχίνι.
Σούπα της Λαμπρής ορουντιώτικη
Μπαίνει σε παραδοσιακό φούρνο από νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Λαμπρής είναι έτοιμη.
Τραχανάς σούπα
Προς το τέλος του ψησίματος συνήθως προστίθενται κομματάκια χαλούμι.
Τρεμιθθόσουπα
Πιάτο του καθημερινού τραπεζιού, που καταναλωνόταν από αγροτικές οικογένειες μετά την εργασία στα χωράφια. Η συνταγή προέρχεται από την Άρμου της Πάφου.
Φακές σούπα
Πολύ απλή συνταγή για σούπα οσπρίων. Στις φακές προστίθενται ρύζι και κρεμμύδι.
Φακές σούπα με τριν
Πριν προστεθεί στη σούπα, μισό από το τριν σοτάρεται ελαφρά σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φακές σούπα ξιδάτη
Οι φακές βράζονται σε νερό μαζί με ρύζι ή διάφορα χόρτα και λαχανικά. Προς το τέλος του ψησίματος, στη σούπα προστίθενται ελαιόλαδο και ξίδι.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Ριζοκαρπασίτικες συνταγές (2010), Εκδόσεις «Ριζοκάρπασον», http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Γιαουρτόσουπα, η
Η λεγόμενη γιαουρτόσουπα της γιαγιάς είναι πολύ δροσιστική καλοκαιρινή σούπα
Μαχόσουπα
Σούπα φτιαγμένη από μάχο και μαυρόλαδο. Είχε θερμαντικές ιδιότητες και καταναλωνόταν κυρίως τον χειμώνα.
Σούπα κουτσιοζούμι
Σούπα του πεθαμένου (ή φτωχού)
Έθιμο της Αραδίππου:"Για την μακάριση των ψυχών" εις μνημην και προς τιμήν των αποθανόντων της οικογένειας, ολόκληρη η οικογενεια, το σόι για την ακρίβεια, ασχολείται απο την προηγοuμεvη μερα (του Ψυχοσάββατου) με την ετοιμασια της "σουπας του πεθαμένου'', όπως την αποκαλουν  στην Αραδίππου ή αλλιώς την "σούπα του φτωχού'" γιατί πέραν του συμβολισμοu, ιδιαίτερα τα πιο παλιά χρόνια ολόκληρο σχεδόν το περιεχόμενο των καζανιών δινόταν στους φτωχούς της κοινότητας για να μακαρίσουν τους πεθαμέν...
Σούπες
Σουππόψουμα, τα ή ψουμόσουπα, η
Είδος σούπας.
τραχανάς,ο
Ο αποξηραμένος τραχανάς χρησιμοποιείται στην παρασκευή σούπας η οποία θεωρείται πολύ εύγευστη και θρεπτική.
Τσιορβάς (Κυθρέας)
Ο τσιορβάς τρωγόταν το πρωί ως σούπα.
Τσιορβάς ή πορτός ή πουρκουρόσουππα
Είδος σούπας.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής