Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος Συζήτησης











Newsletter
*

Νέα & Ανακοινώσεις
ΚΕΡΑΤΕΑ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - εκδήλωση 20.1.17 (Ανώγυρα), 26.1.17 (Λευκωσία) ( 12/12/2017 )

ΚΕΡΑΤΕΑ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - εκδήλωση 20.1.17 (Ανώγυρα), 26.1.17 (Λευκωσία)





Εκδήλωσεις «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου»

 

Τα αποτελέσματα  μιας εξάμηνης έρευνας για την προϊστορική έως σήμερα στενή σύνδεση της Κύπρου με το χαρούπι και τα παράγωγα του, θα παρουσιάσει στις 20 και 26 Ιανουαρίου 2018, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.


Οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο: «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου».



Η πρώτη  εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου 2018 στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ανώγυρας στη Λεμεσό στις 6:30 μ.μ.




Η δεύτερη θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου 2018 στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, στις 7 μ.μ.

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων  στοχεύουν  στην ανάδειξη της στενής σύνδεσης του νησιού με το χαρούπι και τα παράγωγά του, μέσα από τα αποτελέσματα της 6μηνης έρευνας που διεξήγαγε το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για το θέμα. Πεδίο της έρευνας αποτέλεσε η Κύπρος, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, σε μια πορεία εξέλιξης, διαφοροποιήσεων και συνεχειών.

Επιδιώκοντας την ανάδειξη των διαφόρων επιμέρους θεματικών ενοτήτων σε σχέση με το χαρούπι,  καθώς και την ενεργή εμπλοκή του κοινού, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων:


Το πρόγραμμα για την 1η Εκδήλωση η οποία θα γίνει στις 20/1/2018, στις  6:30 μ.μ. στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ανώγυρας - Λεμεσός.

1. Προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου με τίτλο: «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου»(παραγωγή 2017 για το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής). Το ντοκιμαντέρ,  γυρίστηκε στο χωριό  Ανώγυρα - Λεμεσού. Έχει ως στόχο να εμπλέξει το κοινό συναισθηματικά και οπτικά, ώστε να αφουγκραστεί τον παλμό των κατοίκων ενός χωριού με παράδοση στην παραγωγή χαρουπιών, οι οποίοι επιμένουν στη συνέχισή της. Το DVD με το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται προς πώληση κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης.

  2.Σύντομη διάλεξη από την Μικροβιολόγο Δρ. Κυριακή Ζαννέττου με θέμα: «Η χαρουπιά σαν βότανο στη ζωή μας». Η παρουσίαση θα αναδείξει τη θεραπευτική σημασία του χαρουπιού για τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

 





Πρόγραμμα για τις  26/1/2018, 7.00 μ.μ. , Πύλη Αμμοχώστου - Λευκωσία.



 1. Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο: «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου». Οι φωτογραφίες της έκθεσης θα προσφέρουν την οπτική εμπειρία της σύζευξης ή/και αντίθεσης του παλιού με το νέο. Μια πρώτη ομάδα φωτογραφιών αποτελούμενη από ιστορικές φωτογραφίες, αποτυπώνει ως επί το πλείστον τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας χαρουπιών κατά την περίοδο της βρετανικής διακυβέρνησης. Από την άλλη, σύγχρονες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το φακό του φωτογράφου Νίκου Αβρααμίδη ως επί το πλείστον, στο χωριό Ανώγυρα Λεμεσού, εκφράζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα για το χαρούπι και τα παράγωγά του,  με σημείο αναφοράς ένα χωριό που είναι γνωστό σήμερα ως το τρίτο κατά σειρά  «Τερατσοχώρι» της Κύπρου.


  2. Προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Πασχάλη Παπαπέτρου με τίτλο: «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου» (παραγωγή 2017 για το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής). Το ντοκιμαντέρ, γυρίστηκε στο χωριό Ανώγυρα - Λεμεσού. Έχει ως στόχο να εμπλέξει το κοινό συναισθηματικά και οπτικά, ώστε να αφουγκραστεί τον παλμό των κατοίκων ενός χωριού με παράδοση στην παραγωγή χαρουπιών, οι οποίοι επιμένουν στη συνέχισή της. Το DVD με το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται προς πώληση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.


  3. Τρείς σύντομες διαλέξεις με θέμα τη σημασία του χαρουπιού στην ιστορία της Κύπρου   και τα οφέλη του κυπριακού χαρουπιού για την ανθρώπινη υγεία.


  • Η πρώτη διάλεξη, θα δοθεί από την Ιστορικό-Ερευνήτρια,  Δρ Νάσα Παταπίου. Θα παρουσιάσει την εξέλιξη της παραγωγής και επεξεργασίας χαρουπιών μέσα από τις μεσαιωνικές ιστορικές πηγές.


  • Η δεύτερη διάλεξη θα είναι από τον Δρ Μαρίνο Στυλιανού ( Χημικό Μηχανικό στο ΠΚ). Ο Δρ Στυλιανού θα τονίσει τις θρεπτικές ιδιότητες του κυπριακού χαρουπιού. 


  •  Η τρίτη διάλεξη θα δοθεί από τη συνεργάτιδα του Μουσείου, Αρχαιολόγο Ελένη Λύμπουρα. Θα συνοψίσει τα αποτελέσματα της εξάμηνης έρευνας του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σχετικά με την ιστορική πορεία παραγωγής και επεξεργασίας χαρουπιών από την προϊστορία μέχρι και σήμερα.


4.Θα παρουσιαστεί ταυτοχρόνως Έκθεση προϊόντων με επίδειξη-γευσιγνωσίας εδεσμάτων/πιάτων με βάση ή χρήση χαρουπιών ή και παραγώγων τους.


Η έκθεση προϊόντων και η φωτογραφική έκθεση θα παραμείνουν ανοικτές στο κοινό μέχρι τις 11 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Πληροφορίες:

http://bit.do/cyfoodmuseum-carob, 99295150




Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της Κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.



Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο -Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος


Υποστηρικτές: Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Σύνδεσμος Γαστρονόμων/Αρχιμαγείρων Eurotoques, Κοινοτικό Συμβούλιο Ανώγυρας, Σύνδεσμος Αποδήμων Ανώγυρας


Παραγωγοί: Παστελοποιείο «ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ», Polyxenis CAROB Products, NATUREL Health Products, ΚΕΡΑΤΙΟΝ, PAPAFiLiPOU Ice Cream (Παγωτά Παπαφιλίπππου) , Mellona, Kamanterena Winery (ΣΟΔΑΠ), The Spirit of Carob Ltd


Χορηγός επικοινωνίας: ΡΙΚ


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ




http://bit.do/cyfoodmuseum-carob

QR Code for /cyfoodmuseum-carob


Περισσότερα


Τεκμήρια
Τρόφιμο 1
Συλλογή χαρουπιών κατά τον 19ον-20ον αιώνα
" Με τα δκυο σου σσιέρκακορούα μου, νανεταρουμεν,να μεν μας προλάβουν οιπογκουρτζίες... "Σοφοκλέους (2004, σελ 128)
Παρασκευή τερατσόμελου (χαρουπόμελου)
Περιγράφεται η παρασκευή του τερατσόμελου αλλιώς μαυρόμελου ή χαρουπόμελου
Χαρούπια, χαρουπόμελο, εξαγωγή κατά τον 18ον αι.
παστέλλιν χαρουπιού,το
Η παρασκευή παστελλιού από χαρούπια ήταν μια διαδικασία με πολλά στάδια και μακρά διάρκεια. Εξακολουθεί και σήμερα να εφαρμόζεται στο χωριό Ανώγυρα, το μοναδικό χωριό όπου συνεχίζει ακόμη να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρουπόμελο και το παστέλλιν.
τερατσ̆ιά (τερατσιά),η και τεράτσ̆ια (τεράτσια),τα
Χαρουπιά και χαρούπια.
τερατσόμελον,το
Το χαρουπόμελο.
Χαρουπόμελο και παστέλι Ανώγυρας (γαστρονομικός χάρτης)
Αναφορές για το χαρουπόμελο υπάρχουν από παλαιοτάτων χρόνων. “Εκ τούτων δε (δηλ. των χαρουπιών) και εξ αυτών έτι των αγρίων εκβάλλουσιν εν τη νήσω το κεράτιον μέλι, κοινώς τερατσόμελον καλούμενο” (Σακελλάριος, 1885).
Μους από αιγοπρόβεια αναρή και χαρουπόμελο
Σύγχρονη συνταγή για ένα μοντέρνο, ανάλαφρο επιδόρπιο με βάση την αναρή, την κυπριακή μυζήθρα. Ο αρμονικός γευστικός συνδυασμός της αναρής με το χαρουπόμελο είναι γνωστός στην κυπριακή κουζίνα, και υιοθετείται σε πολλά σύγχρονα πιάτα της. 
Αναρόκρεμα με χαρουπόμελο
Επιδόρπιο βασισμένο σε μια σύγχρονη συνταγή,  που διασκευάζει κλασικές εκδοχές της κρέμας με μυζήθρα ενισχύοντας το τοπικό στοιχείο μέσα από τη χρήση του χαρουπόμελου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής