Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος ΣυζήτησηςNewsletter
*

Νέα & Ανακοινώσεις
ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» ( 06/01/2017 )

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής προσκαλεί το κοινό σε εκδήλωση με τίτλο «Διαδρομές στις γεύσεις της κυπριακής μεσογειακής διατροφής».


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Institut, Μάρκου Δράκου 21, Λευκωσία), στις 25 Ιανουαρίου 2017, στις 18:00.


 Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει σύντομης διάρκειας παρουσιάσεις, πρώτη προβολή ταινίας, εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης και γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει γνωστικά, οπτικά και γευστικά διάφορες πτυχές της κυπριακής παραδοσιακής διατροφής, ως τοπικής παραλλαγής της μεσογειακής διατροφής.


Οι επιμέρους παρουσιάσεις της εκδήλωσης θα θέσουν στο επίκεντρο την κυπριακή παραδοσιακή διατροφή στη διαχρονική της εξέλιξη, από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, προβάλλοντάς την ως αντικείμενο της ιστορικής έρευνας και της λαογραφικής έρευνας πεδίου, καθώς και ως συστατικό στοιχείο της ψηφιακής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.


Στην ιστορική διάσταση της κυπριακής διατροφής θα αναφερθεί η Ιστορικός-Ερευνήτρια Δρ.  Νάσα Παταπίου, σε διάλεξη με θέμα «Κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα και ιστορικές πηγές». Η Νίκη Καυκαλιά, εκπρόσωπος της Κοινότητας Αγρού, θα αναφερθεί στις δράσεις για διατήρηση και προβολή της κυπριακής μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε παρουσίαση με τίτλο: «Αγρός: Εμβληματική κοινότητα-Μεσογειακή Διατροφή».


Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριών προγραμμάτων, τα οποία υλοποιήθηκαν κατά το 2016 από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, με επιχορήγηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων «Τροφές των χωριών Ακακίου και Κοκκινοτριμιθάς: Λαογραφική Έρευνα» και «Σύγχρονες προσεγγίσεις στον παραδοσιακό πολιτισμό: Ψηφιακή περιδιάβαση στην κυπριακή κουζίνα του χθες» θα συνοψιστούν από τις συνεργάτιδες του Μουσείου, Κυριακή Παντελή και Πετρούλα Χατζηττοφή αντίστοιχα. Οι δραστηριότητες του τρίτου προγράμματος, με τίτλο «Γεύσεις παραδοσιακής κληρονομιάς: Γαστρονομικοί περίπατοι στα μονοπάτια της Μεσογειακής Διατροφής», θα προβληθούν μέσα από την ταινία «Σίτος - οίνος - έλαιον, το τρίγωνο της ζωής» (διάρκεια 20΄, σενάριο: Φλωρεντία Κυθραιώτου, σκηνοθεσία: Μιχάλης Γεωργιάδης).


Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει περιήγηση στη φωτογραφική έκθεση, καθώς και δεξίωση με παραδοσιακά προϊόντα της κοινότητας Αγρού. Η φωτογραφική έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2017, κατά τις ώρες 10:00-14:00.


Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης:

18:00 Χαιρετισμοί
  Δρ. Χρυσταλλένη Λαζάρου, Πρόεδρος Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
  Θέκλα Παπαντωνίου, Λειτουργός Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
18:10 Κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα και ιστορικές πηγές
  Δρ. Νάσα Παταπίου, Ιστορικός-Ερευνήτρια, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου
18:45 Τροφές των χωριών Ακακίου και Κοκκινοτριμιθιάς: Λαογραφική Έρευνα
  Κυριακή Παντελή, Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής-Υποψήφια Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
19:00 Σύγχρονες προσεγγίσεις στον παραδοσιακό πολιτισμό: Ψηφιακή περιδιάβαση στην κουζίνα του χθες
  Πετρούλα Χατζηττοφή, Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής-Υποψήφια Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
19:15 Αγρός: Εμβληματική κοινότητα-Μεσογειακή Διατροφή
  Νίκη Καυκαλιά, Εκπρόσωπος Κοινότητας Αγρού
19:30 Προβολή ταινίας: Σίτος - Οίνος - Έλαιον, Το τρίγωνο της ζωής
  Σενάριο: Φλωρεντία Κυθραιώτου | Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γεωργιάδης


ΠερισσότεραΤο έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής