Ελληνικά (Ελλάδα) English (United States) Türkçe (Türkiye)


Καταγράψτε εδώ τη δική σας Συνταγή / Πληροφορία


ForumFORUM Χώρος Συζήτησης











Newsletter
*

Μουσείο Μέλισσας - Κάτω Δρυς

Βασικές Πληροφορίες


Επίσημη Ονομασία Μουσείου:   Μουσείο Μέλισσας
Διεύθυνση:   Κάτω Δρυς, Λάρνακα, Τ.Τ. 7714
Μέρες και ώρες επισκέψεων:   Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά και Κυριακή 10π.μ.-16μ.μ. εκτός Πέμπτης.
Καλοκαιρινό ωράριο: Καθημερινά και Κυριακή 10π.μ.-13μ.μ. και 16μ.μ.-19μ.μ. - Πέμπτη κλειστό.
Για οργανωμένα σύνολα διευθέτηση κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης
Περίοδος Λειτουργίας:   Λειτουργεί όλο το χρόνο. Ζωντανή ξενάγηση
Τιμή Εισιτηρίου Εισόδου:   2€, για μαθητές 1€
Ηλεκτρονική Διεύθυνση:   gardenkamara (at) avacom.net
Τηλέφωνο:   Έλλη Κορνιώτη 99892677 - Ιάκωβος Κορνιώτης 99360147
Φαξ:   24-342296

Αναλυτική Περιγραφή


Το Μουσείο Μέλισσας παρουσιάζει τον τρόπο ζωής και τις ασχολίες των κατοίκων του Κάτω-Δρυ και της γύρο περιοχής από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι την ανακάλυψη της μηχανής. είναι ιδιωτικό και ιδρύθηκε το 2007 μέσα στα πλαίσια των οικονομικών ενισχύσεων από Ευρωπαϊκά ταμεία προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτουρισμό.

Είναι αφιερωμένο στους Κύπριους εθελοντές του 1912 (Βαλκανικοί πόλεμοι) διότι σ' αυτόν εδώ το χώρο γεννήθηκε ο Ιωσήφ Τσαμίλλης ο οποίος πήρε μέρος στον νικηφόρο αυτόν πόλεμο, μαζί με άλλους 1800 περίπου Κύπριους.

Το μουσείο περιλαμβάνει πάνω από 1000 εκθέματα και καταλαμβάνει 6 αίθουσες:

  • Στο πρώτο δωμάτιο η ιστορία της μελισσοκομίας και οινοποιίας.
  • Στο δεύτερο τα γεωργικά εργαλεία, στο τρίτο τα οικοκυρικά σκεύη (ζύμωμα ψωμιού, χαλούμι και άλλα).
  • Στην αυλή πυθάρια, τζιβέρκια, αποστακτήρας ζιβανίας, φούρνος, βούρνα για πλύσιμο ρούχων, αλουσίβα.
  • Στον όροφο το δωμάτιο με τον αργαλιό και όλα το υφαντά, αρχαίο ξύλινο σκαλιστό κρεββάτι.
  • Στο νεοκλασικό σπίτι δύο δωμάτια αφιερωμένα στην ιστορία του Λευκαρίτικου κεντήματος
  • Στον κήπο η κάρκα, (για το ζύγισμα των χαρουπιών)

Πώληση Προϊόντων


  • Παράγωγα μέλισσας: μέλι, γύρις, βασιλικός πολτός, κέρινα κατασκευάσματα.
  • Παράγωγα αμυγδάλου: αμύγδαλα, αμυγδαλόψιχα, σουμάδα, γλυκό αμυγδάλου.
  • Παράγωγα χαρουπιού: χαρούπια, χαρουπόμελο, χαρουπόσκονη, παστέλλι, και άλλα γλυκαντικά
  • Παράγωγα σταφυλιού: κουμανδαρία, ξύδι, ζηβανία, σητζούκος.
  • Παράγωγα ελιάς: ελιές, ελαιόλαδο.
  • Σύκα παστά, συκόπιττες.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα © 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής